Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Platforma DA vrea un moratoriu asupra „legii miliardului”

Povara recuperării miliardului furat ar putea fi luată de pe umerii populaţiei, cel puţin pentru o perioadă. Fracţiunea Blocului ACUM, Platforma DA, din Parlamentul Republicii Moldova, cere instituirea unui moratoriu asupra Legii Miliardului, care a transformat în datorie publică jaful din sistemul financiar-bancar.

Moratoriul ar putea fi menţinut până la investigarea cauzelor şi epuizarea tuturor surselor de recuperarea a banilor furaţi din cele trei bănci.
 
Fracţiunea DA propune oprirea emiterii obligaţiunilor de stat din buget, după ce Guvernul nu a venit cu nicio propunere de revizuire a legii miliardului. Aceasta cerinţă a fost stipulată în raportul Comisei parlamentare privind investigarea devalizării sistemului bancar.
 
„Proiectul bugetului pentru anul 2020 propus de Guvernul Dodon prevede ca cetăţenii noştri să continue achitarea banilor furaţi tot de la ei în acest context se impune intervenţia Parlamentului privind stoparea emiterii obligaţiunilor de stat destinate garanţiilor de urgenţă şi achitarea acestora din bugetul de stat”, a declarat ALEXANDRU SLUSARI, preşedintele Fracţiunii DA din Parlamentul Republicii Moldova.
 
În viziunea celor de la Fracţiunea Da, un moratoriu va permite revizuitea tuturor cauzelor care au favorizat furtul miliardului dar şi  circumstanţele în care statul a permis oferirea garanţiilor de stat.
 
„Suspendarea legii ar permite mobilizarea tuturor instituţiilor inclusiv a BNM pentru demascarea fraudelor şi identificarea beneficiarilor şi recuperării mijloacelor fraudate. Doar după epuizarea tuturor eforturilor legea miliardului ar putea fi reactivată şi doar suma reziduală nerecuperată ar putea fi recunoscută drept datorie de stat internă", a precizat ALEXANDRU SLUSARI.
 
Până acum, din cele 13,3 miliarde lei convertite în datorie internă de stat, au fost răscumpărate doar 490 milioane lei. Datoria ar putea fi achitată complet abia în 2041, si va ajunge, cu tot cu dobânzi, la 22,1 miliarde lei. Dacă moratoriul va fi adoptat în Parlamentul de la Chişinău, această sumă poate fi revizuită.
 
Similare
RECOMANDĂRI