PNUD lansează cel mai amplu studiu mondial al opiniei publice privind schimbările climei
Vizualizari:

PNUD lansează cel mai amplu studiu mondial al opiniei publice privind schimbările climei

Celebrităţile şi tinerii activişti se întrunesc cu oficialii ONU, autorităţile guvernamentale şi societatea civilă pentru a lansa Misiunea 1.5, o campanie care are drept scop apropierea oamenilor şi guvernelor privind acţiunile climatice ambiţioase.

Misiunea 1.5 are scopul să ofere oportunitatea unui număr de 20 de milioane de oameni din întreaga lume de a-şi spune cuvântul privind modalităţile de a limita schimbările climatice, pe care vor să le vadă adoptate de şefii de guverne. Campania, realizată de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), speră să apropie cetăţenii şi guvernele, care s-au confruntat cu un val de proteste publice în toată lumea, inclusiv greve la şcoală şi proteste în masă. 
 
Campania se concentrează în jurul unui joc video pe internet şi telefoane mobile, dezvoltat de PNUD împreună cu experţii în crearea jocurilor, în ştiinţe climatice şi în sondaje publice, în care jucătorii au rolul decidenţilor politici în domeniul climei şi iau decizii în încercarea de a menţine încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius. 
 
După joc, participanţii sunt rugaţi să voteze acţiunile climatice cheie, pe care vor să le vadă adoptate. Aceste date vor fi analizate şi prezentate guvernelor, care deseori nu au acces la informaţii fiabile privind opinia publică cu referire la acţiunea climatică. 
 
Cel mai mare sondaj internaţional al opiniei publice privind schimbările climatice a inclus 10.000 de persoane din 76 ţări şi a fost efectuat înainte de negocierile climatice de la Paris din 2015.
 
Jocul Misiunea 1.5 este disponibil pe mission1point5.org şi poate fi jucat de oameni din fiecare ţară de pe glob.
 
Achim Steiner, Administratorul PNUD, a declarat: „Împreună cu partenerii din sectoarele privat şi public, prin intermediul campaniei date, putem să conectăm milioane de oameni cu guvernele lor într-o discuţie inovativă în ambele direcţii privind soluţiile la criza climatică şi să creştem ambiţiile înainte de negocierile climatice COP26, care vor avea loc la Glasgow mai târziu în acest an”.
 
În a doua sa Contribuţie naţională determinată, Republica Moldova şi-a asumat angajamentul necondiţionat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 70% către 2030, comparativ cu 1990 şi cu 88% cu condiţia disponibilităţii sprijinului tehnic, financiar şi tehnologic. Sectoarele cele mai vulnerabile faţă de schimbările climatice sunt agricultura, resursele acvatice, silvicultura, sănătatea, energia şi transportul.
 
„Republica Moldova este lider în rândul ţărilor Parteneriatului Estic în acţiunile climatice şi opiniile oferite prin jocul Misiunea 1.5 vor permite o mai bună înţelegere a modului în care oamenii percep priorităţile schimbărilor climatice şi vor optimiza dialogul cu Guvernul. PNUD şi-a asumat angajamentul să sprijine ţările pe cale atenuării schimbărilor climatice şi adaptării şi Misiunea 1punct5 este una din multele acţiuni relevante”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
 
Misiunea 1.5 a fost dezvoltată de PNUD şi parteneri  săi în calitate de platformă online, care educă oamenii cu referire la acţiunea climatică şi îi conectează cu guvernele şi decidenţii lor politici. Campania se numeşte Misiunea 1.5, deoarece trebuie să acţionăm acum pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 grade Celsius. 

PNUD lucrează cu oamenii de toate nivelurile societăţii pentru a sprijini crearea unor ţări rezistente la crize şi pentru a ghida şi susţine o dezvoltare, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii fiecărui om. Prezenţi în aproape 170 de ţări şi teritorii, noi oferim o perspectivă globală şi soluţii locale pentru abilitarea oamenilor şi crearea unor ţări rezistente.
 
Similare
RECOMANDĂRI