Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poliţiştii din raionul Ialoveni şi din judeţul Iaşi vor face schimb de bune practici, pentru a-şi îmbunătăţi competenţele profesionale

Poliţiştii din raionul Ialoveni şi din judeţul Iaşi vor face schimb de bune practici, pentru a-şi îmbunătăţi competenţele profesionale. 150 de poliţişti, de pe ambele maluri ale Prutului, vor participa la programe de instruire, unde vor învăţa metode moderne de investigare dar şi cum să atragă mai multă încredere din partea comunităţilor. La toate acestea se adaugă achiziţii importante de echipamente şi vehicule pentru oamenii legii din ambele ţări. Proiectul "Poduri pentru creşterea încrederii între poliţiştii şi cetăţeni", care are susţinerea financiară a Uniunii Europene, a fost lansat astăzi.

90 de poliţişti din raionul Ialoveni vor merge curând la Iaşi unde, împreună cu alţi 60 de poliţişti de acolo, vor participa la un program de instruire în comun, în cursul căruia vor deprinde din tacticile folosite de oamenii legii din România. 

VADIM ANGHEL, şef, secţia urmărire penală, Ialoveni: "Vom fi instruiţi în privinţa documentarea a unor genuri de infracţiuni, vom fi dotaţi cu echipamente speciale care ne va facilita lucrul, cea ce va duce la o interacţiune mai bună cu comunitatea şi realizarea sarcinelor poliţiei".

CORNELIU BOBU, şef, serviciul patrulare, raionul Ialoveni: "Am primit un automobil de model Dacia Daster, dacă ar fi pemntru cetăţeni de reacţionarea mai promptă, când sunt calamităţi şi caliatea materile. Este nevoie de automobile? -Ar fi de dorit".

Unul dintre scopurile proiectului este creşterea calităţii serviciilor oferite de angajaţii din sistemul poliţenesc şi a responsabilităţii faţă de cetăţeni. Iar experienţa căpătată de poliţiştii români, odată cu aderarea la Uniunea Euroopeană, poate fi de mare folos oamenilor legii din Republica Moldova. 

GHEORGHE FOTEA, manager proiect, România: "În felul acesta avem o experienţa mai bogată, pe care ar trebui s-o încercăm s-o împărtăşim şi colegilor din Republica Moldova. În perioada când eram în activitate, nivelul de încredere era bun, locul trei patru la nivel naţional".

Consiliul Raionul Ialoveni a făcut un sondaj care a scos la iveală multe lipsuri în comunicarea dintre poliţie şi cetăţeni. Aşa s-a născut ideea acestui proiect. 

ANATOLIE DIMITRIU, manager proiect, Republica Moldova: "Cea mai mare provocare a fost să explicăm şi să dăm claficări, de ce am decis să scrie un proiect pentru inspectorat dacă nu se subordonează consiliului, dar totuşi anm reuşit".  

Prezent la lansarea proiectului a fost şi ambasadorul României la Chişinău. Excelenţa Sa, Daniel Ioniţă, s-a arătat convins că această experienţa va aduce un folos cetăţenilor, în primul rând. 

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: "Crezând sincer să astfel de proiecte o să ajutăm pe cetăţeni din RM să ducă o viaţă mai bună, iar pe autorităţi să înţeleagă că parcursul european va oferi speranţa unu viitor ma bun".

Proiectul, în valoare totală de peste 200 de mii de euro, este implementat între 14 iulie 2020 şi 13 iulie 2021. Contribuţia UE este de peste 188 de mii de euro, finanţarea fiind cuprinsă în Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.
Similare
RECOMANDĂRI