Politolog: Comisia de la Veneţia ar putea să ne lămurească dacă vede riscuri pentru CEC, după ultimele modificări legislative
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Politolog: Comisia de la Veneţia ar putea să ne lămurească dacă vede riscuri pentru CEC, după ultimele modificări legislative

Comisia Electorală Centrală trebuie depolitizat, însă nu sunt clare garanţiile că revizuirea recentă a legislaţiei electorale nu va duce la o înrăutăţire a situaţiei pe termen lung şi mediu, având în vedere eventualitatea unei alte guvernări, peste o oarecare perioadă. De această părere este politologul Dionis Cenuşă.

„CEC-ul trebuie depolitizat, dar nu sunt sigur că prin introducerea posibilităţii de a-i demite pe membrii acesteia de către Parlament, contribuim la acest obiectiv. În prezent, coaliţia majoritară este favorabilă unor reforme, dar să ne imaginăm că vom avea altfel de coaliţie? Ce vom face atunci?”, se întreabă Dionis Cenuşă. 

„Aş vrea să înţeleg care sunt garanţiile că revizuirea legislaţiei electorale nu va duce la o înrautaţire a situaţiei pe termen mediu şi lung. Asemenea schimbări nu pot fi făcute pentru necesităţi de moment, ci trebuie gândite în perspectiva. După ce democraţii au politizat şi au discreditat tot ce s-a putut cred că nu au nicio legitimitate ca să se pronunţe vizavi de independenţa CEC.

Aş propune proiectul de lege privind privind diminuarea independenţei funcţionale a CEC către Comisia de la Veneţia. Nu înţeleg de ce trebuie să ne grăbim cu asemenea aspecte sensibile. Să ne lămurească Comisia de Veneţia dacă vede riscuri pentru CEC şi poate stabilim un alt mecanism prin care reducem riscurile că CEC-ul să rămână o bată electorală pentru cei care sunt la putere, indiferent de natură acestei puteri”, spune Cenuşă.

Amintim că Parlamentul a probat ieri în a două lectură un proiect prin care a modificat Codul Electoral şi prin care a concretizat procedura de demitere a membrilor Comisiei Electorale.

Potrivit legii, un membru al CEC este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 – de către Parlament. Totuşi, conform argumentării proiectului, lege aprevede o contradicţie referitor la demiterea membrilor CEC. Alineatul 2 al articolului 20 prevede că membrul CEC este demis de autoritatea care l-a desemnat, iar alineatul 5, al aceluiaşi articol prevede că instanţa de judecată este cea care emite o hotărâre cuprivire la demiterea membrului CEC.
 
Astfel, autorii proiectului au modificat legea, astfel încât membrii CEC să poată fi demişi doar de autoritatea care i-au desemnat sau i-au confirmat în funcţie (Preşedintele RM şi Parlamentul).


Expert: Modificările aprobate ieri de Parlament, privind CEC, se pare că vor diminua din independenţa membrilor Comisiei

 

Similare
RECOMANDĂRI