Opinie: Problema de bază este cum Guvernul va reuşi să blocheze conceptul lui Dodon de a oferi Transnistriei o „autonomie puternică”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Problema de bază este cum Guvernul va reuşi să blocheze conceptul lui Dodon de a oferi Transnistriei o „autonomie puternică”

Problema de bază în acest moment, pentru ţara noastră, la capitolul rezolvării problemei transnistrene, este cum va reuşi Guvernul să blocheze conceptul Preşedinţiei de acordare Transnistriei a unei „autonomii foarte puternice”, despre care a vorbit recent Igor Dodon,  şi, în acelaşi timp, să rămână în parteneriat cu PSRM. De această părere este politologul român Dan Dungaciu, exprimată în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.

 „Eu cred că toată lumea aştepta un asemenea anunţ (..) Problema de bază este cum va reuşi guvernul să blocheze o asemenea iniţiativă, să nu o discute, să o ignore, dar să şi rămână în parteneriat cu socialiştii. Faptul că Dodon vine cu asemenea idei acum nu este o surpriză”, spune Dan Dungaciu, subliniind că „este evident că Maia Sandu înţelege foarte bine gravitatea unei asemenea abordări”, dar, în acelaşi timp, este nevoită să facă anumite concesii în faţa PSRM-ului, pentru ca lucrurile să funcţioneze mai departe.



Totuşi, fostul ministrul al Apărării, Viorel Cibotaru, spune că declaraţiile lui Dodon făcute pentru presa germană au şi un context electoral, în care preşedintele vrea să sprijine PSRM în crearea unor stereotipuri faţă de această problemă. De altfel, Cibotaru spune că discuţiile pe acest subiect vor avea mai degrabă un caracter polemic, întrucât astăzi, nu există un concept gata de a fi pus în aplicare în timpul apropiat.

În aceeaşi ordine de idei, Victor Juc, directorul Institutul de Cercetări Juridice, Politice şi Sociologice, spune că declaraţiile lui Igor Dodon, privind o eventuală „autonomie puternică” pentru Transnistria au fost spuse ca să testeze opinia publică.

„Nu este atât de uşor să elaborezi un statut cu autonomie specială, acceptat de societate”, spune Victor Juc.

Acesta mai spune că, deşi nu se cunoaşte conţinutul acestui concept, există două variante: fie este vorba despre acordarea Transnistriei a unor drepturi pe care le are şi UTA Găgăuzia, iar acest lucru ar fi unul acceptabil, fie structurii legislativului de la un parlament unicameral la un parlament bicameral.
„Iată aici ar fi un pericol foarte mare, pentru că există, nu riscul, ci ameninţarea ca R. Moldova să se dezintegreze ca stat”, spune Victor Juc.

În acelaşi timp, Mihai Godea, fost consilier al premierului Filip pe securitate, spune că „sintagma de „autonomie puternică” este folosită pentru prima dată în Republica Moldova şi este cu totul altceva decât „autonomie largă”. 

O autonomie puternică presupune ceva de genul „stat în stat” sau o „autoritate care să influienţeze politic statul-mamă”. 

„Cred că nici clasa politică, nici societatea nu va accepta aşa ceva”, spune Mihai Godea. 
Similare
RECOMANDĂRI