Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Polonia a donat R. Moldova un nou lot de echipamente şi materiale medicale, pentru a ajuta în lupta împotriva pandemiei

Polonia a donat Republicii Moldova un nou lot de echipamente şi materiale medicale, pentru a ajuta în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. E vorba despre produse în valoare totală de 121.000 de euro. Toate vor fi distribuite în spitale şi în instituţii primare de acordare a ajutorului medical. Iniţiativa Poloniei vine la solicitarea României.

Un grup de salvatori din Polonia a venit cu patru camioane şi a adus echipamentele şi materialele de protecţie. Lotul conţine 30 de mii de măşti, 22 de mii de litri de antiseptic şi 4.800 de ecrane de protecţie. Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova spune că acest convoi face parte dintr-o serie de ajutoare trimise de Guvernul Poloniei în şase ţări din Parteneriatul Estic.  

Excelenţa Sa BARTLOMIEJ ZDANIUK, ambasador al Poloniei în Republica Moldova: "Considerăm că absolut fiecare ajutor este necesar, din păcate nicăieri în lume pandemia nu s-a terminat. Vedem în momentul de faţă chiar exemplul viu al acestei solidarităţi, al acestei dorinţe de a fi împreună. Republica Moldova este o ţară europeană cu un viitor european".

Excelenţa Sa PETER MIHALKO, şeful Delegaţiei UE: "Vom continua să aducem susţinere nu numai cu material care este important în această fază, dar şi cu susţinere economică penrtru ieşirea din impactul economic care această criză va avea".

Echipamentele de protecţie au fost prezentate în curtea Spitalului Clinic Republican "Timofei Moşneaga". Directorul instituţiei sanitare spune că echipamentele de protecţie vor ajunge la cei care au mare nevoie de ele. 

ANDREI UNCUŢĂ, director interimar, SCR "Timofei Moşneaga": "E vorba de suport a prietenilor, a celor elemente care sunt folosite zi de zi şi acestea sunt consumabile care l-ai folosit şi l-ai aruncat, aici niciodată nu poate să fie mult. În cazul respectiv aceste lucruri care sunt oferite pentru noi sunt foarte utile, ne creează stocuri suplimentare". 

Relaţia dintre Polonia şi Republica Moldova este una de prietenie, spun autorităţile locale.

OLEG ŢULEA, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: "Noi avem relaţii bune cu republica Polonia, relaţie de prietenie şi îmi pare bine că chiar în această perioadă de criză noi găsim timp şi puteri ca să consolidăm aceste relaţii bilateral".

VIORICA DUMBRAVEANU, ministrul Sănătăţii: "Distrubuirea ajutorului va fi realizat şi în instituţii spitaliceşti, dar şi în instituţiile medicale primare, acolo unde activează şi medicii de familie şi asistente medicale. Şi sigur că este binevenit în condiţiile în care include ceea ce este strict necesar".

De la debutul pandemiei, Polonia a oferit Republicii Moldova trei tranşe de ajutoare, în valoare totală de 200 de mii de euro.
Similare
RECOMANDĂRI