Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Populaţia Republicii Moldova scade an de an

Populaţia Republicii Moldova scade an de an şi ar trebui să pună serios pe gânduri autorităţile. Suntem pe ultimul loc în lume în ceea ce priveşte rata anuală de creştere a populaţiei, aceasta fiind de minus 1,7%. Şi rata natalităţii în 2019 a scăzut comparativ cu anul 2018, conform datelor Biroului Naţional de Statistică, făcute publice în ajunul Zilei Mondiale a Populaţiei.

Tendinţele demografice a fost subiectul pus în discuţie în cadrul unui eveniment online, organizat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie din Republica Moldova. Estimările arată că la întâi ianuarie 2020, numărul populaţiei era de 2 milioane, 640 de mii de persoane, în scădere cu aproape 228 de mii de persoane de la începutul anului 2014 şi cu 45 de mii faţă de anul precedent.

VITALIE VALCOV, director general, Biroul Naţional de Statistică: "Numărul populaţiei cu reşedinşă obişnuită stă la baza calculării unor importanţi indicatori statistici în domeniul social, demografie, sănătate, protecţie social, economic, politic, care ulteior sunt prezentate organizaţiilor internaţionale la care Republica Moldova face parte, fie Fondul Monetar Internaţional, Organizaţia Mondială a Sănătăţii".

Migraţia este un fenomen social în Republica Moldova. De fapt reprezintă şi motivul principal al descreşterii populaţiei. Studiile internaţionale arată clar şi scăderea populaţiei din grupa de vârstă 30-55 de ani, şi chiar mai mica. Asta înseamnă că migrează familiile în întregime - părinţii îşi iau copiii cu ei peste hotare pentru a se stabili acolo.

CAROLINE TISSOT director, Biroul de Cooperare al Elveţiei: "Acum avem un tablou mai clar a structurii demografice în Moldvoa şi a tendinţelor de migraţie. Niciodată nu este frumos când într-o ţară pleacă oamenii şi cifra populaţiei descreşte, dar e bine să ştii, să înţelegi de ce şi să putem crea un răspuns colectiv mai bun".

Experţii spun că scăderea demografică are un impact social enorm şi poate duce la mari crize economice peste o perioadă scurtă de timp. În lipsa unui program naţional, cu măsuri clare de creştere sau măcar de stabilizare a numărului cetăţenilor, Republica Moldova riscă să ajungă în colaps.   
Ziua Mondială a Populaţiei este marcată în fiecare an pe data de 11 iulie. A fost celebrată pentru prima dată în anul 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Similare
RECOMANDĂRI