Precizări privind activităţile economice care rămân a fi restricţionate
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Precizări privind activităţile economice care rămân a fi restricţionate

Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a venit cu precizări privind activităţile care rămân a fi restricţionate şi nu sunt reluate din 1 iulie, potrivit deciziei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.

Secretarul de stat al MSMPS, Constantin Rîmiş, citat de IPN, a menţionat că se reiau toate activităţile economice cu excepţia activităţilor ce ţin de: aflarea în locuri publice în grupuri mai mari de trei persoane, aflarea persoanelor de peste 63 de ani înafara domiciliului fără necesitatea stringentă, aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive şi zone de agreement. Rămân închise centrele de reabilitare şi cele consultative-diagnostice la tratamentul programat.

Activitatea procesului educaţional rămâne restricţionată, la fel şi activitatea taberelor de odihnă, nu vor avea loc competiţiile cu caracter cultural-sportiv. De asemenea, nu este reluată activitatea cluburilor de noapte (discoteci şi spaţii de dans), organizarea ceremoniilor (nunţi, cumătrii, omagieri, mese de pomenire) în orice instituţie indiferent de statutul public sau privat.

Potrivit secretarului de stat, restul activităţilor economice se reiau din 1 iulie cu respectarea obligatorie a distanţei sociale între persoane de minimum 1 m sau mai mare, respectarea regulilor de igienă a mâinilor, respectarea igienei tusei, respectarea strictă a regimului de autoizolare, asigurarea triajului la intrare în încăpere, dezinfectarea suprafeţelor, aerisirea şi ventilarea spaţiilor etc. De asemenea, se poartă măşti obligatoriu în transport public, spaţii publice închise şi spaţii publice deschise, dacă nu este posibilă respectarea distanţei sociale, masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.

În cadrul aceluiaşi briefing de presă, Sergiu Golovaci, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a menţionat că pe parcursul săptămânii precedente fluxul de pasageri prin Aeroportul Chişinău s-a activizat. În context, a atenţionat pasagerii ca, până a planifica o călătorie, să consulte informaţia oficială privind condiţiile de călătorie în ţara în care pleacă. El a mai spus că se observă o neînţelegere a persoanelor în ceea ce priveşte măsurilor restrictive. Persoanele în etate, dar şi tinerii continuă să se afle des în spaţii publice. De asemenea, spune că s-a convins că nu toţi înţeleg că masca în două ore nu mai este funcţională şi persoana trebuie să aibă rezervă de 2-3 măşti. Sergiu Golovaci a venit cu un apel către autorităţile locale să îngrădească terenurile de joacă şi cele de sport, pentru că oamenii văzându-le neîngrădite li se creează impresia că se poate de frecventat. Secretarul de stat a mai menţionat că 175 de angajaţi ai MAI sunt infectaţi cu noul tip de coronavirus şi a rugat mass-media şi politicienii să nu facă noutăţi senzaţionale din acest fapt.

Vladimir Cotici, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa alimentelor, a menţionat că, în perioada 17-22 iunie, ANSA a efectuat 525 inspecţii fiind depistate 149 neconformităţi. O atenţie deosebită în cadrul controalelor se acordă pieţelor agro-alimentare şi magazinelor alimentare. Dat fiind faptul că a început lucrul sezonier în câmp, ANSA îndeamnă operatorii economici în domeniu să respecte toate cerinţele de prevenire a răspândirii noului coronavirus impuse de autorităţi în câmp.

Igor Guja, director al Agenţiei Naţionale Transport Auto, a menţionat că, în perioada 23-24 iunie, inspectorii ANTA în comun cu reprezentanţii Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, au verificat în jur de 600 unităţi de transport care activează pe rute regulate, ocazionale precum şi în regim de taxi. Urmare a neregulilor depistate, pasagerii, conducătorii auto, angajaţii gărilor şi reprezentanţii administratorilor de rute au fost avertizaţi despre necesitatea respectării stricte a regulilor de prevenire a infectării cu COVID–19 şi despre sancţiunile ce pot fi aplicate pentru acest tip de încălcări. În acest sens, Agenţia atenţionează şi solicită celor implicaţi în transportul rutier de persoane să respecte toate măsurile care se impun în transportarea pasagerilor.
Similare
RECOMANDĂRI