Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pregătiri pentru ce e mai rău la Spitalul de Boli Infecţioase "Toma Ciorbă"

În Republica Moldova au fost, deja, două cazuri suspecte de coronavirus. Este vorba despre doi basarabeni care s-au întors, zilele trecute, din Italia. Ei ar fi prezentat simptomele specifice bolii, aşa că s-au mers la medic unde le-au fost efectuate teste pentru a confirma existenţa virusului. Din fericire, rezultatele au fost negative.

„Am avut câteva cazuri suspecte şi vreau să mulţumesc acelor cetăţeni care foarte deschis au menţionat că vin din zonele afectate din nordul Italiei şi asta a dat posibilitate ca să verificăm situaţia.  La momentul actual, vorbim despre 2 teste aplicate, doar 2 teste”, a spus VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
 
În altă situaţie, doi bărbaţi, de 19 şi 23 de ani, au fost duşi de urgenţă de la aeroport la spital.

Pasagerii, care veneau din Federaţia Rusă, aveau febră şi prezentau un risc de infectare cu temutul virus. Medicii au constatat, însă, că ei suferă de infecţii respiratorii acute, iar în cazul lor nu s-a mai făcut testul de coronavirus.

ntre timp, specialiştii sfătuiesc populaţia să nu intre în panică şi dau asigurări că instituţiile statului sunt pregătite să intervină. Astăzi, preşedintele ţării a făcut personal verificări la aeroport şi la Spitalul de Boli Infecţioase "Toma Ciorbă". Însă, în timp ce vorbea cu jurnaliştii, Igor Dodon a uitat cum se numeşte instituţia medicală şi a avut nevoie de un sufleor.
 
După ce a plecat preşedintele Dodon, presa a fost lăsată cu greu să intre în spital pentru a se asigura de dotările despre care se vorbeşte atât de mult. Directorul instituţiei medicale spune că pentru cazurile potenţiale de infecţie cu coronavirus a fost pregătită Secţia Nr. 1, unde sunt 25 de paturi. Pentru personalul medical există echipamente de protecţie.
 
„Iată aici e salopeta care le-aţi văzut la personalul medical din China. Astea sunt respiratoare, măşti mai sofisticate. În caz de ncesiteta la persoanlul medical. Noi am văzut din 2008 – 2009 de la gripa aviară. Rezervele le avem de atunci.Termenul nu a expirat. Virusul se află în salivă şi prin eliminări. Sclera, nasul, orice lichid îl asipră şi microbul nimereşte. Din acest motiv, persoana e protejată cu ochelari, mască, echipament”, a spus SERGIU VASILIŢA, director, Spitalul de Boli Infecţioase "Toma Ciorbă"
 
Pacienţii la care se va confirma coronavirusul vor fi izolaţi într-o boxă specială. La Spitalul de Boli Infecţioase sunt 10 asemenea încăperi.
 
„ La necesitate, boxele pentru 1-2 cazuri vor fi folosite pentru coronavirus.  Înăuntru e autonom absolut. E pat, baie, veceu, lavoar şi pat pentru copil, poate fi mama cu copilul”, a spus SERGIU VASILIŢA,
 
Aceste boxe se vor folosi dacă vor fi cel mult 5 infecţii confirmate. În cazul în care va creşte numărul de îmbolnăviri, atunci întreaga secţie va fi transformată într-o zonă de carantină. În Republica Moldova sunt 500 de teste pentru depistarea coronavirusului, aduse din Germania cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI