Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premier: Bugetul naţional pentru 2021, în proces de elaborare

Investiţii masive în infrastructură şi plăţi sociale majorate. Aceştia sunt cei doi piloni pe care a fost creat bugetul naţional pentru anul 2021. Anunţul a fost făcut de premierul Ion Chicu după o şedinţă cu şeful statului şi preşedintele parlamentului. Legile bugetului şi a politicii bugetar-fiscale nu sunt gata şi se află în ultima fază de elaborare, iar peste o săptămână va fi transmis Parlamentului pentru examinare.

Premierul Ion Chicu susţine că pentru anul viitor se vor aloca 1,7 miliarde de lei pentru fondul rutier. Va continua şi programul "Drumuri Bune" pentru care este prevăzută suma de 900 de milioane de lei. Pentru Fondul Ecologic se vor aloca 500 de milioane de lei, bani care vor fi folosiţi pentru construirea sistemelor de apă şi canalizare. Totuşi, sumele prevăzute nu sunt definitive, a precizat premierul. El mai spune că pentru 2021 se pregătesc şi majorări de salarii pentru toate categoriile de bugetari. Şi politica bugetar fiscală va avea noi instrumente de lucru.

ION CHICU, premierul Republicii Moldova: „O să oferim mai multă flexibilitate autorităţilor publice locale pentru unele taxe. Totodată, Guvernul nu renunţă la intenţia de a plafona taxele locale pentru că este o măsură care vine să protejeze business-ul”.

Premierul a declarat că în 2021 mai mulţi agenţi economici vor putea beneficia de o scutire de peste 40% la impozitul achitat pentru salariaţi. Se vor aloca 300 de milioane de lei, doar într-o prima etapă. Scutirea va fi oferită acelor antreprenori care vor angaja şomeri, tinerii specialişti, dar şi pe cei care au revenit sin străinătate în Republica Moldova. Proiectele sunt încă în elaborare şi vor fi aprobate de Guvern peste o săptămână. Prim-ministrul Ion Chicu recunoaşte că lucrurile se mişcă cam greu.

ION CHICU, premierul Republicii Moldova: „Avem aici o problemă că mai mulţi colegi de la Ministerul Finanţelor şi alte instituţii nu sunt la muncă, deoarece sunt infectaţi”.

Prim-ministrul Ion Chicu speră că, cel târziu, până pe 21 decembrie, adică cel mult într-o lună, bugetul naţional pentru anul viitor va fi votat în lectură finală de către Parlament.
Similare
RECOMANDĂRI