Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premier Energy a trimis către ANRE o solicitare prin care cere practic dublarea tarifului la energie electrică

Scumpirile se ţin lanţ, pentru că ar urma să crească şi preţul la energia electrică. Premier Energy a trimis către ANRE o solicitare prin care cere practic dublarea tarifului. Furnizorul vrea 2,79 lei pentru un kWh, faţă de 1,51 lei/kWh cât este acum. Argumentul adus de Premier Energy este că a crescut preţul de achiziţie.

Solicitarea Premier Energy a fost făcută la ANRE săptămâna trecută, pe 4 ianuarie.

„Preţul de furnizare a energiei electrice aprobat recent pentru Energocom – 242 bani/kWh pentru perioada noiembrie-decembrie 2021 şi 229 bani/kWh din 1 ianuarie 2022 - s-a majorat cu 96% şi, corespunzător, 86% în raport cu preţul în vigoare până la sfârşitul lunii octombrie 2021. Astfel, noile preţuri aprobate duc la creşterea costurilor de procurare a energiei electrice cu circa 500 de mil. de lei”.

Un alt argument adus de furnizor este şi creşterea preţurilor de tranzacţionare a energiei electrice pe piaţa din Ucraina. În aceste condiţii, Premier Energy înregistrează un deficit lunar de circa 100 de milioane de lei. Mai este menţionat că, din banii acumulaţi după ajustarea tarifului se vor face plăţile către centralele de termoficare care, la rândul lor, achită MoldovaGaz şi Gazprom. Experţii în energetică spun că scumpirile erau inevitabile după majorarea preţului la gaz.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică. „Era clar încă în luna noiembrie că se va scumpi pentru că s-a scumpit şi tariful la gaz. Noi astăzi plătim pentru energie către Moldo Gres 53,5 de dolari. Deci, 80% din energie vine de acolo. Pe piaţa ucraineană deja este 120-140 de dolari. Şi asta nici nu se compară cu ceea ce se petrece în UE. Acolo preţurile sunt peste 200 de euro pentru MW, în unele ţări chiar şi până la 300 ajunge”.

În schimb, cetăţenii au fost luaţi prin surprindere de scumpirile care bat la uşă.

Dacă vor fi aprobate, noile tarife la energia electrică urmează să intre în vigoare de la 1 februarie. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică are la dispoziţie 180 de zile pentru a lua o decizie.
 
Similare
RECOMANDĂRI