Premierul cere urgentarea procedurii de elaborare a actelor necesare pentru curăţarea râului Bîc, pentru care Guvernul României oferă 10 mln de euro
Vizualizari:

Premierul cere urgentarea procedurii de elaborare a actelor necesare pentru curăţarea râului Bîc, pentru care Guvernul României oferă 10 mln de euro

Premierul Pavel Filip i-a cerut ministrului Agriculturii să urgenteze procedurile pentru elaborarea documentaţiei de proiect şi a impactului de mediu necesare pentru punerea în aplicare a proiectului de curăţare a râului Bîc, pentru care Guvernul României urmează să aloce 10 milioane de euro.

„Din cauza stării în care este râul Bâc, cum plouă mai tare, drumul nu este practicabil şi se inundă şi grădinile. Problema e de mulţi ani atât la Chişinău, cât şi la Străşeni. Oamenii din regiune spun că problema numărul 1 este asta”, a menţionat premierul.

Ministerul Agriculturii afirmă că este în proces de elaborare a caietului de sarcini pentru achiziţiile legate de lucrările din cadrul proiectului.

„Noi ar trebui să ne facem tema de acasă şi apoi să obţinem bani pentru proiecte. Porniţi procesul de achiziţii pentru impactul de mediu şi pentru documentaţia de proiect”, a spus Pavel Filip.

Potrivit proiectului, albia râului Bâc va fi curăţată pe lungimea de 21 km în raionul Străşeni şi pe 24 km în municipiul Chişinău. Proiectul hotărârii prin care banii alocaţi vor ajunge la Chişinău se află în faza finală de avizare în Guvernul român.

În total, din cele 100 de milioane de euro ajutor nerambursabil, România va acorda 15 milioane de euro pentru 4 proiecte de mediu în Republica Moldova. Cu 10 milioane de euro se va curăţa râul Bâc, iar restul banilor vor fi folosiţi pentru restabilirea ecosistemelor din lunca Prutului de Jos, eliminarea poluării în apele subterane şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Similare
RECOMANDĂRI