Preşedintele Maia Sandu, mesaj la un an de de când a fost confirmat primul caz de Covid-19 în Republica Moldova: A fost un an plin de durere
Vizualizari:

Preşedintele Maia Sandu, mesaj la un an de de când a fost confirmat primul caz de Covid-19 în Republica Moldova: A fost un an plin de durere

La un an de la confirmarea primului caz de Covid-19 în Republica Moldova, preşedintele Maia Sandu a venit cu un mesaj în care evocă greutăţile şi tragediile provocate de pandemie, dar şi ajutorul recent oferit de România prin donarea dozelor de vaccin anti-Covid. De asemenea, Maia Sandu face apel la solidaritate în lupta cu pandemia.

„A trecut un an de când a fost confirmat primul caz de Covid-19 în ţara noastră. Un an de când luptăm cu pandemia. Un an care pare cât un secol. Un an greu pentru profesori, antreprenori, agricultori, pentru familii cu copii şi pentru bătrâni singuri. Un an istovitor pe umerii eroilor noştri - medicii, asistenţii medicali, felcerii. Un an al tristeţii, în care cu toţii am pierdut pe cineva drag. Un an tragic pentru mii de familii. Un an tragic pentru toată ţara noastră. Am trăit un an plin de durere. Cei pe care i-am pierdut vor rămâne veşnic în amintirea noastră.

Din păcate, a fost şi un an în care deciziile nu au fost luate la timp sau au fost greşite. Un an în care economia a suferit foarte mult din cauza pandemiei, secetei şi iresponsabilităţii celor de la guvernare, iar sistemul de sănătate a ajuns în prag de colaps. Avem astăzi confirmate aproape 200 000 de cazuri de Covid-19. Ţara noastră a pierdut peste 4000 de oameni dragi.

În lupta cu pandemia, singurul nostru duşman, al tuturor, este virusul. Vom reuşi să oprim pandemia doar dacă suntem împreună. Ca măsură de prevenire, instituţiile responsabile trebuie să ia decizii corecte, rezonabile, bazate pe date, care să conducă la reducerea răspândirii virusului, iar aceste măsuri trebuie comunicate clar şi respectate de toţi. Trebuie să asigurăm tratamentul eficient al persoanelor infectate şi supravegherea evoluţiei tuturor cazurilor, pentru a preveni agravarea lor. Este urgent să fie garantat accesul real şi rapid al pacienţilor la medicamente gratuite. Statul trebuie să asigure cetăţenii cu acces la vaccin sigur şi eficient. Iar fiecare dintre noi poate face patru lucruri care vor salva vieţi: să purtăm mască, să evităm locurile aglomerate, să spălăm mâinile şi să ne vaccinăm.

În condiţiile în care boala face ravagii în toată ţara şi pierdem medici aproape în fiecare zi, vaccinarea este şansa noastră să învingem virusul şi să revenim la o viaţă normală. Din prima clipă a intrării în exerciţiul funcţiei de Preşedinte, am pornit împreună cu echipa mea o campanie activă pentru aducerea vaccinului în Moldova. Donaţia de vaccinuri promisă de Preşedintele Klaus Iohannis reprezintă un ajutor foarte mare pentru cetăţenii noştri - am putut începe vaccinarea datorită primului lot de vaccin transmis de România. La Bruxelles şi Paris am făcut campanie pentru ca UE să pornească un mecanism care să permită mai multe donaţii de echipamente şi vaccin pentru Moldova. În discuţiile cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu companiile producătoare de vaccin insistăm să grăbim aducerea vaccinului prin platforma COVAX şi să putem cumpăra cât mai repede numărul necesar de doze.

E de datoria noastră, a tuturor, să depunem toate eforturile pentru ca să ieşim cu bine din pandemie. Este nevoie în continuare de solidaritate, de speranţă, dar şi de multă muncă pentru a reuşi”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
Similare
RECOMANDĂRI