Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Maia Sandu spune că R. Moldova nu va permite autorităţilor ucrainene să construiască hidrocentrale pe Nistru şi se va cere o expertiză ecologică internaţională

Preşedintele Maia Sandu a declarat astăzi că Republica Moldova nu va permite autorităţilor ucrainene să construiască hidrocentrale pe Nistru şi că va cere o expertiză ecologică internaţională. Declaraţiile au fost făcute după ce în presa afiliată socialiştilor s-a scris că preşedintele Maia Sandu ne lasă fără apă, întrucât şi-ar fi dat acordul ca ucrainenii să construiască un sistem hidroenergetic care ar seca Nistrul.

După vizita oficială în Ucraina, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a organizat o conferinţă de presă, în care a precizat că s-a insistat pe o expertiză în ceea ce priveşte construcţia hidrocentralelor pe Nistru.

Decizia este salutată de ecologişti. Ei avertizează că amenajarea unui sstem hidroenergetic din 6 hidrocentrale pot afecta grav nivelul apei fluviului Nistru.

VLADIMIR GARABA, ecologist: "În zona respectivă nu poate fi costruite un număr atât de mare de centrale. Deja este impactul serios asupra echilibrului ecologic în zona aceasta. În primul rând, aici este perturbat debitul de apă pe râul Nistru. Deci partea ucraineană permite evacuarea apei atunci doreşte ea, dar când debitul este mic şi în râul Nistru nimereşte puţină apă. Nu am avut încă niciodată o criză legată de pomparea apei din Nistru, însă evenimentele se dezvolta în diferit mod".

În cadrul vizitei la Kiev, Maia Sandu a cerut sprijin preşedintelui ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, în investigarea fraudelor cu proprietăţile Republicii Moldova. Este vorba despre carierele din Ucraina şi despre clădirea Consulatului de la Odesa.

Delegaţia prezidenţială, în frunte cu Maia Sandu, a efectuat în perioada 11-12 ianuarie, o vizită oficială în Ucraina. 
Similare
RECOMANDĂRI