Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda: Republica Moldova şi Ucraina ar trebui să fie membre ale Uniunii Europene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda: Republica Moldova şi Ucraina ar trebui să fie membre ale Uniunii Europene

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a pronunţat pentru extinderea Uniunii Europene, declarând că Republicii Moldova, Ucrainei şi altor state, care se modernizează şi tind să devină membri ai UE, trebuie să li se ofere o astfel de posibilitate.

Această declaraţie a fost făcută de liderul de la Varşovia în cadrul întâlnirii grupului „Arraiolos”, întâlnire neformală a preşedinţilor statelor comunitare parlamentare şi semi-prezidenţiale, scrie publicaţia ucraineană ”Evropeiska pravda”.

„Creând poziţia globală a UE, trebuie să avem în vedere cine suntem. Forţa comunităţii noastre şi acceptarea ei în lume trebuie să fie rezultatul autorităţii ei. Noi nu ne vom bucura de încredere, dacă partenerilor noştri, care depun eforturi pentru a se moderniza şi doresc să adere la comunitatea noastră, nu li se va oferi o asemenea posibilitate. De aceea, vorbesc despre extindere. Noi – Europa, suntem continent, dar un club pentru cei aleşi”, a accentuat Preşedintele Poloniei

El a subliniat că UE trebuie să fie deschisă pentru alte ţări europene, care deja întreprind reforme de integrare europeană.

„Din păcate, după 30 de ani de la căderea „cortinei de fier”, teritoriul european mai rămâne divizat. În prezent cortinele nu sunt durate din fier, dar din bariere vamale, restricţii referitoare la vize şi din lipsa perspectivei de a obţine calificativul de membru. Spun acest lucru deschis: în apropierea nemijlocită cu noi sunt ţări europene, care trebuie să fie parte a comunităţii noastre”, a precizat Preşedintele polonez.

Potrivit lui, asemenea ţări sunt Ucraina şi Republica Moldova.

„Dacă dorim ca Uniunea să fie cu adevărat Uniunea Europeană, trebuie să continuăm politica extinderii”, s-a arătat a fi convins şeful statului polonez.
Similare
RECOMANDĂRI