UPDATE. Verdictul Comisiei de la Veneţia. NU au existat condiţii pentru dizolvarea parlamentului de la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UPDATE. Verdictul Comisiei de la Veneţia. NU au existat condiţii pentru dizolvarea parlamentului de la Chişinău

Comisia de la Veneţia şi-a exprimat opinia după examinarea deciziilor luate de Curtea Constituţională din Moldova, din 6 până în 8 iunie, constatând că nu au existat condiţii pentru dizolvarea parlamentului de la Chişinău, iar deciziile ulterioare ale CC au fost făcute cu încălcarea procedurilor şi principiilor. În plus, ele nu s-au bazat pe Constituţia Republicii Moldova. Acest lucru este menţionat în comunicatul de presă al Comisiei de la Veneţia din 21 iunie.

În avizul adoptat la 21 iunie, experţii în dreptul constituţional al Comisiei de la Veneţia pe lângă Consiliul Europei au ajuns la concluzia că, în perioada 7-8 iunie, nu au existat motive pentru dizolvarea parlamentului în Republica Moldova.

Comisia de la Veneţia consideră, de asemenea, că Curtea Constituţională nu îşi respectă propriile proceduri sau principiul egalităţii părţilor atunci când analizează recenta criză politică.

"Comisia reaminteşte că cel mai important rol al Curţii Constituţionale este de a menţine o distanţă egală faţă de toate ramurile guvernului şi de a acţiona ca un arbitru imparţial în eventualitatea unui conflict între ei, respectând deciziile", se arartă în comunicatul de presă.

Ştirea iniţială

Deputatul ACUM, Liviu Vovc, care se află la Veneţia şi participă la şedinţa Comsiei de la Veneţia, care urmează să se expună asupra situaţiei din Republica Moldova şi deciziile Curţii Constituţionale din 7-9 iunie, vine cu primele detalii referitor la poziţia Comisiei.

„Câteva teze din poziţia Comisiei de la Veneţia:

- Comisia reiterează importanţa Curţii în prevenirea conflictelor între instituţii:

- în cazul dat drepturile procedurale ale Preşedintelui si deputaţilor a fost grav afectat, din cauza vitezei cu care au fost luate deciziile fără a solicita opinia celor menţionaţi; 

- dizolvarea Parlamentului poate fi o ultimă acţiune pentru a soluţiona criza constituţională, dar nu poţi obliga preşedintele, cât mai sunt şanse de forma o majoritate. Dizolvarea Parlamentului în cazul dat adânceşte criza constituţională sau chiar poate crea o nouă criză.

- felul în care Curtea a calculat lunile este fără precedent. În opinia Comisiei 3 luni ar însemna data de 9 iunie, dar pentru că e zi de odihnă - termenul limită ar trebui să fie luni 10 iunie.

- decizia de suspendare a preşedintelui "is not grounded in the Constitution of the Republic of Moldova.

Scriu aceste mici teze din poziţia Comisiei pentru ca judecătorii Curţii să nu mai aştepte comunicatul oficial, dar să îşi dea demisia cât mai rapid. Ultimele lor decizii au afectat grav imaginea Curţii Constituţionale pe plan naţional şi internaţional. Poalelungi a înţeles acest lucru. Ceilalţi ce aşteaptă?”, a scris pe pagina sa de Facebook Liviu Vovc. 

Cu detalii şi un comentariu a venit şi şeful statului Igor Dodon: 

„În opinia sa Înalta Comisie a statuat cîteva chestiuni esentiale şi anume:

- Curtea Constituţională a încălcat propriile proceduri de examinare a sesizările fiind "invitaţi" la şedinţele Curţii doar reprezentanţii PD, fără a invita reprezentanţii Parlamentului sau a Preşedintelui. Astfel, fiind încălcat principiul egalităţii părţilor.

- procedura de dizolvare a Parlamentului urma a fi precedată de consultarea fracţiunilor parlamentare pentru a verifica epuizarea tuturor căilor de formare a noului Guvern.

- termenul de 3 luni pentru dizolvarea Parlamentului expira pe data 9 iunie 2019. Luînd în consideraţie ca data de 9 era zi de duminică acest termen urma a fi prelungit pînă pe data de 10 iunie.

- numirea concomitentă a 3 judecători ai Curţii Constituţionale cu cîteva luni înaintea alegerilor Parlamentare.

- Comisia a considerat contrar Constituţiei procedura de suspendare din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova cu acordarea dreptului Prim Ministrului de a semna în numele său a actelor de dizolvare a Parlamentului. Comisia de la Veneţia a subliniat că unica posibilitate de suspendare a Preşedintelui este în cazul exclusiv de iniţiere a procedurii de demitere din funcţie a Preşedintelui, iar instituirea interimatului se aplică doar în cazurile expres prevăzute de Constituţia Republicii Moldova.

În cadrul dezbaterilor s-a subliniat că cazul Republicii Moldova, este o situaţie excepţională care nu a avut alte precedente în practică Comisiei. Astfel, după opinia mea, reieşind din cele expuse, unica modalitate de restabilire a stabilităţii Constituţionale o consider demisia in corpore a judecătorilor Curţii Constituţionale”, a declarat Igor Dodon.


TVR MODLOVA aminteşte că astăzi, Comisia de la Veneţia urmează să emită un aviz privind situaţia constituţională din R. Moldova în timpul recentei crize politice încheiată cu instalarea noului guvern al premierului Maia Sandu.

Similare
RECOMANDĂRI