Promo-LEX: Doi şoferi de ambulanţă din Dubăsari, reţinuţi de pretinsele organe de interne transnistrene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Promo-LEX: Doi şoferi de ambulanţă din Dubăsari, reţinuţi de pretinsele organe de interne transnistrene

În dimineaţa zilei de 3 aprilie, doi şoferi de ambulanţă de la  Spitalul central raional Dubăsari, Cebotari Anatolii şi Carpov Alexei, care locuiesc în satul Molovata Nouă, r. Dubăsari, au fost reţinuţi de către reprezentanţii miliţiei din or. Dubăsari.  Cei doi urmau să intre în tura de zi a serviciului său pe care îl practică deja de 36 ani (A. Cebotari) şi mai bine de 5 ani (A. Carpov). Despre acest caz scrie Asociaţia Promo-LEX. 

Din informaţia furnizată de rude şi martori, ar reieşi că ultimii au fost privaţi de libertate de către miliţia din or. Dubăsari după ce mai multe zile la rând au desfăşurat activitatea de muncă. Potrivit unor surse, în aceiaşi zi, un ”judecător” al ”Judecătoriei or. Dubăsari” i-a găsit vinovaţi pe deţinuţi de comiterea unei contravenţii administrative şi a stabilit o pedeapsă de 15 zile arest administrativ pentru fiecare cu detenţia lor în izolatorul de detenţie din or. Dubăsari (informaţia se actualizează). 

Potrivit Promo-LEX, prietenii şi rudele celor doi au transmis anumite pachete alimentare şi haine pentru deţinuţii care au încercat să îşi facă meseria. Informaţii cu privire la garantarea drepturilor la apărare acestora, precum şi informarea despre starea sănătăţii acestora lipsesc.

Asociaţia reaminteşte că la 2 iulie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea în cauza Beşleagă v. Republica Moldova şi Rusia (nr. 48108/07). Curtea a găsit violarea prevederilor art. 3, 5, 6, 10 şi 13 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale invocând că fusese deţinut contrar legii, în condiţii degradante, timp de 15 zile în baza unei ”hotărâri a Judecătoriei or. Dubăsari”. Curtea a subliniat că instanţele din aşa-numita „republică moldovenească nistreană” nu au instituite prin lege şi că guvernele reclamate nu au instituit niciun remediu naţional eficient prin care ar fi putut să-şi apere drepturile sale încălcate de către structurile „rmn”.

Asociaţia Promo-LEX accentuează, în mod repetat, faptul că toate măsurile necesare şi caracteristice Stării de Urgenţă pe timp de criză epidemiologică trebuie coordonate eficient pentru a evita obstacole nejustificate, care la rândul lor compromit eforturile de prevenire a răspândirii virusului şi, mai ales, de tratare a pacienţilor: „Această perioadă dificilă pentru toţi, reprezintă de fapt o testare a adevăratelor intenţii ale participanţilor la negocierile privind reglementarea diferendului transnistrean. Comunicarea permanentă şi coordonarea eficientă este necesară între subiecţii relevanţi de pe ambele maluri ale Nistrului în contextul unor eforturi comune şi eficiente de prevenire şi combatere a Coronavirusului dar a cazurilor de încălcare gravă a drepturilor omului”.

Începând cu 17.03.2020, când a fost instituită starea de urgenţă în regiunea transnistreană, administraţia de la Tiraspol a continuat în permanenţă să îngrădească drepturile omului, mai spune Asociaţia.

„Constatăm cu regret că aceste măsuri nu pot fi apreciate ca fiind rezonabile şi justificate nici măcar pe timp de criză epidemiologică. Este inadmisibil faptul blocării circulaţiei pentru medici şi farmacişti (numeroase cazuri sesizate săptămânile trecute) iar acum arestarea şi detenţia şoferilor de Ambulanţă. Obstacolele artificiale şi nejustificate pentru activitatea personalului medical pe timp de criză epidemiologică reprezintă un gest de sfidare a eforturilor de prevenire a răspândirii virusului şi de luptă cu epidemia.

În timp ce în toată lumea civilizată cadrele medicale sunt apreciate, ajutate şi cinstite pentru eforturile lor, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova acestea sunt hărţuite, intimidate şi condamnate pentru că doresc să îşi continue munca pe timp de epidemie.

SOLICITĂM

  1. Prim-ministrului şi Preşedintelui Republicii Moldova, să întreprindă acţiuni prompte în vederea eliberării imediate şi necondiţionate din detenţie ilegală a cet. Cebotari Anatolii şi Carpov Alexei;
  2. Procuraturii Generale să investigheze situaţia descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz să pornească o cauză penală;
  3. Convocarea Comisiei Unificate de Control în regim de urgenţă pentru a cere retragerea imediată a posturilor din Cocieri, instalate nejustificat după 17 martie 2020;
  4. Misiunilor diplomatice să monitorizeze situaţia”, se spune în comunicatul Promo-LEX.
Similare
RECOMANDĂRI