Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Protest la Bălţi. Părinţii cer autorităţilor redeschiderea grădiniţelor de la 1 iulie

Protest şi la Bălţi. Părinţii cer autorităţilor redeschiderea grădiniţelor de la 1 iulie. Fiecare zi de muncă pentru părinţii ce au copii mici este o nouă provocare. De multe ori, cei mici rămân singuri acasă şi acest fapt le pune sănătatea şi chiar viaţa în pericol.

Nadejda este mamă a trei copii şi după inpunerea stării de urgenţă a fost nevoită să îşi ia concediu de la muncă. Acum familia trăieşte doar din ajutorul social. 

"Vrei la grădiniţă?-DA  -Da ce vrei să faci la grădiniţă? -Să mă joc!"

NADEJDA GUZUN, mamă a trei copii: "Eu am nevoie să se deschidă grădiniţa pentru a putea merge să lucrez. Copiii acolo şi mănâncă şi dorm şi se joacă. Ar fi foarte bine ca grădiniţa să se deschidă".

Mai multe femei din Bălţi s-au solidarizat cu părinţii care şi-au pierdut în mod tragic copii în această perioadă pentru că au fost lăsaţi fără supraveghere. Au organizat şi un falhmob prin care au tras un semnal de alarmă. Dacă grădiniţele vor rămâne închise tragediile pot continua.

ELENA BORDIANU, organizator: "Autorităţile locale şi centrale de 4 luni de pandemie  nu au găsit soluţii viabile pentru activitatea grădiniţelor şi pentru ca părinţii să se întoarcă la locurile muncă şi să ştie că copii lor sunt in siguranţă asta ne doare cel mai mult". 

"Deja nu se mai poate au trecut 4 luni de zile nu se mai ia nici o decizie cu privire la copii noştri, eu înţeleg că autorităţile nu se mai gândesc la popor dar vin cu un apel vă rog frumos gândiţi-vă la copii. Copii care stau acasă sunt in nesiguranţă deja câte tragedii trebuie să se mai întâmple ca să vă gândiţi la noi", spun părinţii. 

Ei propun autorităţilor redeschiderea treptată a grădiniţelor. 

ELENA BORDIANU, organizator: "O soluţie ar fi ca in toate grădiniţele din Republica Moldova să fie deschise măcar câte o grupă numărul copiilor să fie limitat să fie luate in calcul toate regulile de funcţionare astfel încât să fie cât mai puţin expuşi acestei situaţii. Cu ieşiri mai multe la aer curat cu activităţi care pot fi organizate în curtea grădiniţei eu cred că se pot face lucruri dacă acestea se doresc cu adevărat a fi realizate". 

În ultimele 4 luni s-au produs mai multe tragedii iar victim au fost copiii lăsaţi singuri acasă. Cel mai recent caz s-a produs la Chişinău. O fetiţă de 5 ani a murit după ce un dulap a căzut peste ea. Autorităţile nu au anunţat o dată pentru redeschiderea grădiniţelor. O decizie va fi luată în funcţie de evoluţia cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19.
 
Similare
RECOMANDĂRI