Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Punctul pe AZi”: Ajutorul UE nu este niciodată pentru politicienii de la Chişinău, dar pentru toţi cetăţenii R. Moldova, declaraţie

Europarlamentarul român, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European în Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM, Siegfried Mureşan, se arată sceptic că R. Moldova ar putea obţine şi cea de a treia tranşă din cadrul ajutorului macro-financiar oferit de către Uniunea Europeană. În cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR MOLDOVA, oficialul a declarat că autorităţile de la Chişinău nu ar trebui să piardă aceste oportunităţi oferite de comunitatea europeană.

"Am văzut guvernele PDM care nu au reuşit să absoarbă nici măcar o primă tranşă, după care am văzut Guvernul Sandu care şi-a respectat promisiunile. Guvernul actual nu a mai continuat cu reformele şi a doua tranşă nu a venit. Guvernul Maia Sandu a reuşit timp de 3 luni de zile să obţină prima tranşă. Nu cred că actualul Guvern va reuşi să obţină cea de a treia tranşă, datorită întârzierilor din măsurile de reformă. Cu privire la cea de a doua tranşă poate vor reuşi, poate o vor pierde, faptul că au pierdut şi vor pierde a treia tranşă este un mare eşec şi produce suferinţă pentru cetăţenii R. Moldova”, a spus europarlamentarul român.

Siegfried Mureşan susţine că UE a ajutat R. Moldova prin proiecte concrete şi va continua să o facă. „Vor veni începând cu 1 ianuarie 2021 fonduri pentru redresarea economică ca urmare a COVID-19 şi în R. Moldova. Vom decide în toamna acestui an bugetul UE, R. Moldova a primit 750 milioane de euro, bani nerambursabili din bugetul UE, din 2014 până în prezent, bani care au mers pe proiecte concrete ce au ajuns la oameni, dar nu în bugetul autorităţilor. Obiectivul meu este să alocăm R. Moldova o sumă şi mai mare şi mai consistentă”, a menţionat Siegfried Mureşan.

Totodată, europarlamentarul român susţine că este în interesul fiecărui cetăţean ca R. Moldova să fie condusă de oameni politici cu credibilitate internaţională or acest lucru înseamnă că poţi obţine beneficii pentru R. Moldova.

„Pentru a ajuta mediul de afaceri este nevoie de mulţi bani de la buget, o economie puternică poate face acest lucru. Economia R. Moldova a fost fragilizată în ultimii ani, furtul miliardului care a împovărat datoria publică şi pe cetăţeni, măsuri populiste ale guvernelor din trecut. Aş putea spune că Ion Chicu este un prim ministru izolat în momentul de faţă, care nu a avut până acum întâlniri de succes la nivel înalt, dar nu voi spune acest lucru – vă spun doar una - haideţi să aşteptăm şi să vedem şi dacă în câteva luni prim-ministrul nu va avea întâlniri la nivel înalt, în cancelarii europene atunci veţi putea trage singuri concluziile că există o problemă. Un prim-ministru izolat, un preşedinte izolat, ce nu au credibilitate în lumea bună înseamnă dezavantaje pentru toţi cetăţenii ţării respective. Dinspre UE fiecare Guvern este evaluat pe baza rezultatelor, nu pe baza declaraţiilor. Cei care nu confirmă prin fapte pierd încrederea UE”, a menţionat oficialul.

Similare
RECOMANDĂRI