Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Monumentele Basarabiei Furate". Istoria Troiţei din satul Iurceni, raionul Nisporeni

Continuăm campania TVR MOLDOVA "Monumentele Basarabiei Furate". De această dată, vom afla istoria Troiţei din satul Iurceni, raionul Nisporeni. A fost salvată de săteni de două ori. O dată în 1961 când urma să fie distrusă de sovietici, iar a doua oară în 2019, când se ruina, dar a fost restaurată. Monumentul a fost restabilit la iniţiativa membrilor Asociaţiei "Faptă, nu vorbă", care şi-au asumat această misiune în 2018.

Deja de 3 ani, la intrarea în satul Iurceni din raionul Nisporeni poate fi admirată o Troiţă de toată frumuseţia. Monumentul le aminteşte  localnicilor despre cauza pentru care s-au jertfit ostaşii români.

ANDREI UNGUREANU reprezentant,  Asociaţia "Faptă, nu vorbă": „Această Troiţă a fost ridicată în 1942 în cinstea ostaşilor români, care au eliberat Basarabia a fost meşterită de 2 localnici, Chiril Lupeca şi Elisei Baltă. Iniţial această Troiţă a fost amplastă în parcul Fântâna Mare, mai în spate, acum zona aceasta este lucrată.”

Istoria tumultoasă a Basarabiei, anexată de URSS în 1940, nu a ocolit acest monument. Peste două decenii, iar mai exact în 1961, puterea sovietică a dat ordin să fie distruse toate troiţele.

NDREI UNGUREANU reprezentant,  Asociaţia "Faptă, nu vorbă": „În perioada sovietcă, fiind un simbol al românismului şi un simbol ortodox, autorităţile au vrut cumva să-l scoată din centrul satului.”

Troiţa, însă a fost salvată de locuitorii din Iurceni, spune Ioana Malarciuc, ghid la muzeul din sat.

IOANA MALARCIUC  directorul muzeului, Iurceni: „Cu carul cu boi, neştiind de nimeni au scos-o şi au adus-o în ograda bisericii.”

Acolo a şi stat timp de 60 de ani, iar mai târziu a fost găsită într-o stare deplorabilă de membrii asociaţiei "Faptă, nu vorbă".

ANDREI UNGUREANU reprezentant,  Asociaţia "Faptă, nu vorbă": „Troiţa era grav afectată avea o fisură pe centru, care nu îi permitea în mod normal să stea întreagă în picioare, era susţinută de un pilon de stâlp, doar în pilonul de stâlp şi se ţinea, plus avea un acoperiş de ţiglă metalică, care nu era la ei.”

Fără bani, însă dornici să restabilească monumentul, tinerii au iniţiat o campanie de colectare de fonduri, în care au fost implicaţi toţi localnicii.

ANDREI UNGUREANU reprezentant,  Asociaţia "Faptă, nu vorbă": Mai multe weekenduri la rând noi am stat cu cortul în Iurceni , Nisporeni şi cu populaţia locală, am colectat bani pentru restabilire. Bănuţ cu bănuţ.”

În total s-au adunat peste 37 de mii de lei, iar datorită meşterului popular Vasile Adam, în vara anului 2019, troiţa şi-a recăpătat aspectul de altă dată.

Troiţa are în jur de 4 metri înălţime, iar atunci când a fost restabilită şi-a păstrat din autenticitate. Aici vedem monograma regelui Mihai, iar aici a fost a fost gravat un mesaj pentru ostaşii români: "Nu vom uita niciodată jertfa lor ".

ANDREI UNGUREANU reprezentant,  Asociaţia "Faptă, nu vorbă": „Această Troiţă este una unică, pentru tot spaţiul românesc, are elemente unice şi plus la toate are monograma regelui Mihai întâi, o astfel de Troiţă nu puteam găsi pe teritoriul Basarabiei. Aşa a fost, doar că a mai avut pe centru o icoană, doar că noi nu o puteam indentifica ce a fost, a fost un sfânt sau a fost chipul lui Isus Hristos.”

În afară de fotografii şi listele cu donatori, în muzeu e păstrat cu grijă şi mesajul Maiestăţii sale, principesa Margareta a României, care le-a trimis o scrisoare la inaugurarea troiţei.

Şi iată că locuitorii din Iurceni au ţinut strâns la isoria sa, salvând această troiţă. Împreună cu voi duc mai departe legământul tatălui meu, de a cinsti mereu memoria eroilor noştri.

Duminica viitoare, campania TVR MOLDOVA, "Monumentele Basarabiei Furate", continuă cu istoria unui alt monument important, - cea a bustului regelui Ferdinand de la Nisporeni.
Similare
RECOMANDĂRI