R.Moldova mai are restanţe la realizarea condiţiilor pentru obţinerea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R.Moldova mai are restanţe la realizarea condiţiilor pentru obţinerea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE

Republica Moldova mai are restanţe la realizarea condiţiilor pentru obţinerea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, a declarat astăzi în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană, secretarul de stat la Ministerul Finanţelor, Angela Voronin.

Ea a precizat că mai există o restanţă pentru prima tranşă, pe care Republica Moldova a primit-o deja – adoptarea unui proiect de lege privind sancţiunile în domeniul spălării banilor.

Condiţionalităţile pentru tranşa a doua au fost realizate în totalitate, iar pentru a treia tranşă - doar 6 din 10. Rămân restante elaborarea unui raport privind implementarea strategiei de recuperare a activelor fraudate, separarea ”Moldovatransgaz” şi ”Chişinău-Gaz„ de S.A. ”Moldovagaz”, adoptarea unui nou cod vamal şi excluderea procurorului general şi a preşedintelui CSJ din componenţa Consiliului Superior al Magistraturii, a mai declarat Angela Voronin.

Amintim că Republica Moldova şi UE au semnat încă în 2017 Acordul care prevede acordarea unui suport macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane în calitate de grant. Debursarea banilor a întârziat din cauza situaţiei politice şi lipsei reformelor la Chişinău. În anul 2019, în timpul Guvernului Maiei Sandu, a fost deblocată prima tranşă, în valoare de 30 de milioane de euro, iar autorităţile au prognozat alocarea celorlalte două în anul curent.

Sursa: Radiochisinau

Similare
RECOMANDĂRI