Preşedintele Maia Sandu a semnat Acordul de finanţare prin care Comisia Europeană va acorda Republicii Moldova un suport de 15 milioane de Euro
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Preşedintele Maia Sandu a semnat Acordul de finanţare prin care Comisia Europeană va acorda Republicii Moldova un suport de 15 milioane de Euro

Republica Moldova va primi 15 milioane de euro din partea UE, ca sprijin în lupta de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Preşedintele Maia Sandu, a anunţat că a semnat Acordul de finanţare dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană privind „Contractul de Rezilienţă COVID-19 pentru Republica Moldova”. Într-un comunicat al Delegaţiei UE la Chişinău se arată că Acordul face parte din răspunsul UE la combaterea COVID-19 în cadrul iniţiativei "Echipa Europei" şi a fost semnat în urma vizitei oficiale recente a Maiei Sandu la Bruxelles.

"Acest ajutor este foarte important şi necesar pentru Republica Moldova. Voi insista ca banii să ajungă în sectoarele care au fost cel mai mult afectate de pandemie: în sistemul medical, agricultură, la întreprinderile mici şi mijlocii. Voi cere, totodată, instituţiilor abilitate să monitorizeze cum sunt alocaţi aceşti bani, astfel încât ei să ajungă la oamenii care au cel mai mult nevoie de sprijin", a spus Maia Sandu.

Sprijinul UE, mobilizat pentru Republica Moldova, de la începutul crizei, include o serie de acţiuni menite să ajute cetăţenii Republicii Moldova să facă faţă şi să se restabilească în urma consecinţelor generate de pandemie. Această asistenţă include consumabile medicale, sprijin social pentru grupurile vulnerabile, împrumuturi şi granturi pentru afaceri şi agricultori din întreaga ţară, precum şi sprijin financiar direct către bugetul de stat, se arată într-un comunicat al Delegaţiei UE la Chişinău.

Acordul de finanţare semnat astăzi face parte din pachetul de sprijin COVID-19 al UE pentru Republica Moldova şi va consolida suportul în domenii cheie. Prin grantul de 15 milioane de euro (circa 300 milioane de lei), UE va susţine măsurile anti-criză ale ţării, menite să îmbunătăţească sistemul naţional de sănătate.

În plus, va fi acordat sprijin întreprinderilor micro, mici şi mijlocii, inclusiv din zonele rurale, pentru a le ajuta să atenueze impactul economic negativ al pandemiei.

Cu prilejul semnării, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menţionat: "Pandemia COVID-19 a creat mari provocări în Republica Moldova, iar sistemul de sănătate a Republicii Moldova şi IMMM-urile au fost printre cele mai afectate domenii. Suntem încrezători că noul grant, oferit de UE, împreună cu sprijinul nostru anterior acordat de la începutul pandemiei, va contribui la crearea unei baze puternice pentru redresarea socio-economică şi va sta la temelia unei mai mari rezistenţe a şocurilor viitoare.


 
Similare
RECOMANDĂRI