Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raionul Cahul şi municipiul Soroca se află sub cod roşu de alertă epidemiologică

Raionul Cahul şi municipiul Soroca se află sub cod roşu de alertă epidemiologică din cauza creşterii alarmante a numărului de cazuri de COVID 19. Autorităţile sunt îngrijorate pentru că oamenii nu mai poartă măşti, nu respectă distanţarea fizică şi nici nu se grăbesc să se vaccineze. Numărul bolnavilor din spitale creşte de la o zi la alta, iar apariţia unor noi focare pare inevitabilă. Pentru a nu scăpa situaţie de sub control, autorităţile locale au revenit la măsurile sanitare de prevenire şi organizează maratoane de vaccinare.

În raionul Soroca sunt 89 de persoane diagnosticate cu covid 19, iar majoritatea celor confirmaţi au revenit de peste hotare. Şi pentru că cea mai eficientă măsură de combatere a răspândirii infecţiei sars cov 2 este imunizarea populaţiei, autorităţile din Soroca au dat startul unui maraton de vaccinare care va dura 2 săptămâni. Se pot alege între 5 tipuri de seruri.

Până acum, doar 20 la sută din populaţia raionului Soroca a fost vaccinată împotriva covid 19.

VLADIMIR GUŢU, şef, Centrul de Sănătate Publică, Soroca: „Avem şi localităţi cu o acoperire vaccinală de 35-36%. Au reînceput verificările respectării măsurilor anticovid în oraşul Soroca, în locurile publice. Sunt încadrate subdiviziunile inspectoratului de politie”.

La Cahul, 15 localităţi se află sub cod roşu de alertă epidemiologică. În spitalul raional sunt internate 61 de persoane infectate, dintre care 5 sunt în stare gravă. În luna iulie s-au înregistrat 20 de cazuri de import, iar autorităţile spun că cele mai multe dintre persoanele revenite în Republica Moldova nu respectă regimul de carantină.

SVETLANA BRUMĂ, şef, Centrul de Sănătate Publică, Cahul: „În raion avem înregistrată într-o localitate un focar într-o confesiune religioasă, sursă de infecţie pentru ei a devenit un membru. Au fost înregistrate 16 cazuri la persoane care frecventează această confesiune”

În raionul Cahul rata de vaccinare este de doar 15 la sută. Este un motiv serios de ingrijorare din cauza prezenţei tulpinii Delta, o mutaţie a virusului Sars Cov 2, extrem de contagioasă,  care nu poate fi depistată în laboratoarele din Republica Moldova.

SVETLANA BRUMĂ, şef, Centrul de Sănătate Publică, Cahul: „Au fost interzise desfăşurarea activităţilor în unităţile de alimentaţie publică, în intervalul de la 22 până la 7 dimineaţă, a fost interzisă activitatea cluburilor de noapte,  În spaţiile publice deschise  în grupuri mari şi a fost permisă organizarea slujbelor doar în aer liber”.

Ministerul Sănătăţii lansează o campanie de informare a populaţiei din mediul rural, despre beneficiile imunizării împotriva COVID-19. Pe parcursul mai multor luni, specialişti în sănătate publică vor ajunge în 24 de raioane, cu cea mai joasă rată de imunizare, şi vor discuta cu cetăţenii despre importanţa vaccinării.
Similare
RECOMANDĂRI