Raionul Ungheni ar putea rămâne fără preşedinte, după ce ANI a constatat dubla stare de incompatibilitate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raionul Ungheni ar putea rămâne fără preşedinte, după ce ANI a constatat dubla stare de incompatibilitate

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele preşedintelui raionului Ungheni.  Procedura de control a avut loc pe regimul juridic al incompatibilităţilor, care a fost iniţiată la începutul anului 2021, în baza unei note de autosesizare. Astfel,  subiectul a fost constatat cu  dublă stare de incompatibilitate în exercitarea mandatului de preşedinte de raion.

Acesta a deţinut simultan încă alte două funcţii, cea de preşedinte a unei asociaţii obşteşti raionale din domeniul sportului şi de administrator a unei întreprinderi individuale. Subiectul a devenit preşedinte de raion în anul 2019, funcţie pe care o deţine şi până în prezent. Funcţia de preşedinte în cadrul asociaţiei obşteşti şi cea de administrator al firmei private sunt deţinute din anul 2015.

Potrivit legii, din momentul accederii în funcţia publică sau de demnitate publică, subiectul are termen de până la 30 de zile să renunţe fie la mandatul obţinut sau la funcţiile incompatibile deţinute. Respectiv, aceste acţiuni nu au fost întreprinse de către subiectul vizat.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, preşedintele raionul Ungheni consideră că nu a încălcat legislaţia în vigoare, deoarece pentru aceste funcţii nu a încasat un salariu, prestând o activitate benevolă în cadrul asociaţiei. Iar, în privinţa firmei private, subiectul a explicat că întreprinderea nu activează şi nici nu a înregistrat venituri şi cheltuieli.

Dacă actul va rămâne definitiv, ANI va solicita revocarea din funcţie a preşedintelui de raion, cu aplicarea interdicţiei de a mai exercita funcţia de preşedinte, dar şi altă funcţie de demnitate publică timp de trei ani. Acesta va fi înscris şi în Registrul Interdicţiilor

Similare
RECOMANDĂRI