Raport CJI: Unele instituţii media din Republica Moldova combină tehnicile de manipulare pentru a favoriza partidele politice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport CJI: Unele instituţii media din Republica Moldova combină tehnicile de manipulare pentru a favoriza partidele politice

Estomparea este o nouă tehnică de manipulare folosită de unele posturi TV din Republica Moldova, pentru a crea confuzie şi a distrage atenţia de la evenimente cu adevărat importante. De asemenea, unele instituţiile media au început să combine tehnicile de manipulare pentru a consolida imaginea partidelor politice pe care le favorizează. Acestea sunt câteva dintre constatările raportului „Elemente de propagandă, manipulare informaţională şi încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spaţiul mediatic autohton (1 iulie – 30 septembrie 2018)”, lansat miercuri, 10 octombrie, de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Potrivit autorului raportului, Victor Gotişan, în perioada iulie – septembrie 2018 s-a atestat intensificarea difuzării de către unele instituţii media a informaţiei confuze, incomplete sau false, iar politizarea excesivă a subiectelor a continuat. Printre posturile TV care au recurs de cele mai dese ori la tehnici de manipulare se numară Publika TV şi Canal 2, care  au favorizat PDM şi pe reprezentanţii acestui partid, precum şi Accent TV, NTV Moldova şi într-o anumită măsură Sputnik.md, care au favorizat PSRM. Şi Jurnal TV a admis periodic asemenea derapaje, prin care a favorizat PPDA.

Raportul arată că unele instituţii media au încercat să combine în baza preferinţelor politice două tehnici de manipulare: a salvatorului naţional în cazul actorilor politici pe care îi susţin şi a duşmanului intern sau extern în cazul oponenţilor politici. Din perspectiva conţinutului media, cel mai politizat subiect în perioada monitorizată a fost cel despre protestele din centrul Chişinăului în data de 26 august.

La capitolul respectării eticii şi normelor profesionale, în raport se constată că o mare parte din instituţiile mass-media monitorizate au recurs la amestecul faptelor cu opiniile, generalizarea şi neasigurarea dreptului la replică. 

Totodată, o serie de instituţii media monitorizate (TV8, Pro TV Chişinău, Unimedia.info) s-au evidenţiat în mare parte prin reflectarea corectă, neutră şi echidistantă a subiectelor de actualitate socio-politică. 

CJI va continua monitorizarea celor 12 instituţii media din R. Moldova, selectate în baza criteriilor de audienţă, limbă, arie de acoperire şi tipul de proprietate. CJI recomandă Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze în cazul posturilor TV al căror conţinut este semnalat ca sursă de informaţii manipulatoare sau eronate.

Similare
RECOMANDĂRI