Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport IPRE: Republica Moldova, regres în implementarea Acordului de Asociere

Implementarea Acordului de Asociere este sub lupa experţilor. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că faţă de anul 2017, Republica Modova înregistrează un regres în punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Potrivit experţilor, anularea alegerilor din municipiul Chişinău, dar şi aprobarea legii declarării voluntare a veniturilor reprezintă cele mai mari greşeli ale guvernării, care au atras criticile partenerilor de dezvoltare.

Potrivit raportului realizat de Institutul pentru Reforme şi Politici Europene, planul naţional de acţiuni privind implementarea acordului de asociere a fost realizat doar în proporţie de 41,2%. Potrivit experţilor, regresul este înregistrat din cauza încetinirii dialogului cu Uniunea Europeană, fapt care a dus şi la suspendarea asistenţei financiare.

Sub aspect economic, legea declarării voluntare a veniturilor este considerată de experţi drept acţiunea care a dat peste cap eforturile anterioare ale autorităţilor de prevenirea a fenomenului spălării banilor.

Printre domeniile la care Republica Moldova a înregistrat progrese în acest an este cel energetic şi financiar-bancar. De asemenea, potrivit experţilor IPRE, în anul 2018 a crescut ponderea comerţului cu UE până la 68,4%.
Similare
RECOMANDĂRI