Reacţia centrului „La Strada” după eliberarea olandezului suspectat de abuz sexual faţă de copii
Sursa foto:ipn.md Vizualizari:

Reacţia centrului „La Strada” după eliberarea olandezului suspectat de abuz sexual faţă de copii

Justiţia din Republica Moldova compromite drepturile copiilor victime ale traficului, declară reprezentanţii Centrului Internaţional „La Strada” din Moldova, după ce o instanţă de judecată a eliberat din arest preventiv un cetăţean olandez, suspectat că a abuzat sexual doi copii din Cahul. Într-o declaraţie de presă se spune că această decizie confirmă, o dată în plus, cât de slab şi compromis este sistemul de justiţie în raport cu cazurile de abuz sexual faţă de copii.

Centrul „La Strada” menţionează că instanţa nu a ţinut cont de circumstanţele agravante ale faptelor comise de cetăţeanul străin, comunicate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Reprezentanţii La Strada menţionează că „perioada îndelungată în care au fost exploataţi sexual copiii, relaţia de încredere pe care abuzatorul a creat-o cu familia copiilor şi faptul că minorii nu percepeau caracterul relaţiei în care erau implicaţi constituie circumstanţe agravante”.

Reprezentanţii Centrului atenţionează asupra impactului acestui precedent în privinţa fenomenului exploatării sexuale a copiilor la nivel internaţional, deoarece olandezul fusese dat în căutare şi de autorităţile europene şi a fost extrădat la Chişinău din Georgia. Potrivit reprezentanţilor Centrului, prin eliberarea din arest a suspectului, autorităţile moldoveneşti au semnalat comunităţii internaţionale că în Republica Moldova turismul sexual este acceptabil, că nu este recunoscută problema abuzului sexual faţă de copii şi că, în anumite circumstanţe, drepturile învinuitului pot prevala asupra drepturilor copilului de a fi protejat de exploatare sexuală. Potrivit  „La Strada”, o asemenea practică este inadmisibilă, scrie ipn.

La începutul săptămânii, Procuratura Generală a anunţat că demersul procurorilor de a fi prelungit arestul preventiv în privinţa unui cetăţean al Olandei, de 60 de ani, care este acuzat că a abuzat sexual doi copii din Cahul a fost respins de Judecătoria Cahul. Arestul preventiv a fost înlocuit cu eliberarea sub control judiciar. Procurorii au anunţat că vor contesta încheierea. Procurorii îl învinuiesc de exploatarea sexuală a doi băieţi care, la comiterea faptei, aveau între 5 şi 10 ani.
Similare
RECOMANDĂRI