Reacţii în urma descinderilor efectuate de Serviciul Secret din Ucraina la Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi
Sursa foto:BucPress Vizualizari:

Reacţii în urma descinderilor efectuate de Serviciul Secret din Ucraina la Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi

Mai multe instituţii au venit cu reacţii în urma descinderilor la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni informează, într-un comunicat de presă, că urmăreşte recentele evenimente din regiunea Cernăuţi şi colaborează cu Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti în vederea oferirii de sprijin.

„Este regretabilă situaţia Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi şi a preşedintelui Vasile Tărâţeanu, care este un entuziast promotor al identităţii româneşti, proiectele depuse de domnia sa beneficiind, în trecut, de finanţare şi din partea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Ministerul nostru împreună cu Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte situaţia şi va oferi tot sprijinul posibil, în conformitate cu respectarea cadrului legal intern şi internaţional”, a subliniat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” este o structură asociativă, care derulează activităţi, evenimente, acţiuni, proiecte dedicate păstrării şi promovării identităţii româneşti, independentă de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni” din Bucureşti, instituţie care se află în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a informat că o organizaţie din Cernăuţi este suspectată de alipirea Bucovinei de Nord la România, după ce în sediul Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" a fost găsită o hartă pe care sunt reprezentate regiunea Cernăuţi şi Moldova ca parte a României. 

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a cerut explicaţii ambasadorului Ucrainei privind descinderile SBU la Centrul Cultural "Eudoxiu Hurmuzachi", iar un parlamentar român a declarat că Ucraina îşi bate joc de românii din nordul Bucovinei şi Bucureştiul ar trebui să sisteze asistenţa acordată Kievului.

Similare
RECOMANDĂRI