Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reportajul Telejurnalului.. Situaţia în Zona de Securitate este incertă iar oamenii îşi dorec un singur lucru - să fie pace

Au trecut 30 de ani de la începutul conflictului armat de la Nistru, dar în satele situate în Zona de Securitate este din nou îngrijorare şi s-au auzit noi explozii. Localnicii se tem că războiul dus de Rusia împotriva Ucraina s-ar putea extinde şi pe teritoriul Republicii Moldova. Situaţia este incertă, iar oamenii îşi dorec un singur lucru - să fie pace. Urmează Reportajul Telejurnalului.

Coşniţa, Pohrebea şi Doroţcaia sunt trei sate învecinate din stânga Nistrului  aflate sub controlul autorităţilor de la Chişinău. Aici locuiesc aproape zece mii de oameni ce trăiesc cu frica în sân. Ultimele incidente din regiunea transnistreană îi duc cu gândul la ororile războiul din 1992.

Nălea este mamă a trei copii şi locuieşte în Pohrebea. Era adolescentă când a început Războiul pe Nistru şi nu-şi doreşte ca şi copiii ei să treacă prin acelaşi calvar.

NĂLEA, educatoare, satul Pohrebea: „Acuma nu e ceea ce o fost odată. Alt armament, alte muniţii au şi ne temem, întradevăr ne temem, pentru copii, nepoţi, am şi un băiat mare care mi-i frică. Avem frică pentru copii, căci în 1992 am văzut ce înseamnă asta. Am fost şi refugiaţi şi ascunşi, lacrimi au fost. Ce a fost nu ne dorim, vrem pace”.

Pace vor şi combatanţii ce au luptat în 1992 pentru apărarea independenţei şi integrităţii Republicii Moldova. Ei ştiu mai bine ca oricine ce înseamnă ororile războiului.

GHEORGHE CORNIENCO, veteran de război: „Parcă suntem liberi, dar oricum în suflet fierbe ceva, ca să nu fie ceva mai straşnic. Nu am vrea să fie nimic, căci avem şi nepoţi şi strănepoţi şi ne-am dori să trăiască măcar ei în pace”.

ANATOL CIBOTENCO veteran de război: „Noi am format după război o organizaţi obştească care se numeşte Asociaţia Veteranilor de Război, Platoul Coşniţa şi pe parcursul a 30 de ani, noi promovăm numai pacea. Fiindcă noi am simţit ce înseamnă războiul pentru noi, pentru populaţia paşnică, războiul niciodată nu aduce bunătăţi”.

Veteranii de război din Coşniţa speră din tot sufletul ca situaţia în regiune să nu escaladeze. Dacă va fi nevoie, sunt gata să-şi apere ţara.

NICOLAE IACOVLEV, veteran de război: „Vor să implice şi Moldova în chestiile astea, dar nu-i de dorit, pentru că noi ştim ce înseamnă război. Şi ceea ce se întâmplă în Ucraina, noi prin asta am trecut în 1992 şi nu dorim la nimeni. Dacă o să trebuiească o să punem din nou mâna pe arme. Pentru că noi ne-am apărat în 92 ţara şi o să o mai apărăm o dată, pentru că suntem la hotarul ţării”.

Situaţia în zonă a devenit tensionată, după ce în regiunea transnistreană au izbucnit mai multe explozii, calificate de autorităţile separatiste ca acte de terorism. Tiraspolul susţin că atacatorii au venit din Ucraina.

De cealată parte, autorităţile de la Kiev susţin că situaţia din regiunea transnistreană este escladată de serviciile speciale ruseşti, care încearcă să deschidă un nou front pe flancul sud-vest. Asta în timp ce autorităţile de la Chişinău spun că e vorba doar de nişte reglări de conturi în interiorul zonei separatiste.
Similare
RECOMANDĂRI