Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei a cerut autorităţilor de la Chişinău să asigure securitatea jurnaliştilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei a cerut autorităţilor de la Chişinău să asigure securitatea jurnaliştilor

Harlem Désir, Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, a venit cu un Apel public miercuri, 12 iunie, către autorităţile din Republica Moldova, îndemnându-le să asigure condiţii securizate de muncă pentru jurnalişti.

„Jurnaliştii trebuie să-şi poată face munca, inclusiv în timpul manifestaţiilor şi acţiunilor publice, liber şi fără intimidare sau violenţă", a menţionat Harlem Désir. „Solicit autorităţilor să asigure siguranţa jurnaliştilor. Acest lucru este deosebit de important în contextul evoluţiilor politice actuale din ţară ".
 

În apel se mai spune că, potrivit rapoartelor mass-media şi organizaţiilor neguvernamentale, „mass-media, printre care şi portalurile media Agora.md, Unimedia.info şi Anticorupţie.md, posturile de televiziune Pro TV şi TV 8 şi ziarul de investigaţie Ziarul de Garda, au fost afectate şi obstrucţionate în mai multe incidente între 7 şi 9 iunie”.

Apelul Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei vine după ce luni, 10 iunie, mai multe ONG-uri de media din Republica Moldova au adus la cunoştinţa ambasadelor şi a organizaţiilor internaţionale de media  -  Reporteri fără Frontiere, Freedom House, IFEX, SEEMO, SEEMP - cazurile de agresare a jurnaliştilor la protestele din 7-9 iunie curent, organizate de Partidul Democrat.

Precizăm că Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei urmăreşte evoluţiile media în toate cele 57 de state-membre ale OSCE, avertizează cu privire la cazurile de încălcare a libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei, promovând respectarea în totalitate de către statele-membre a  angajamentelor OSCE în materie de libertate a mass-media.

Similare
RECOMANDĂRI