Sursa foto:digi24.ro Vizualizari:

Republica Moldova a devenit ţinta hackerilor ruşi

Republica Moldova a devenit ţinta hackerilor ruşi. Serviciul de Informaţii şi Securitate a detectat noaptea trecută o serie de atacuri cibernetice de tip DDoS asupra paginilor web ale instituţiilor guvernamentale. Atacurile sunt atribuite hackerilor de la gruparea pro-rusă Killnet, cei care au atacat şi site-urile unor ţări considerate de ei susţinători ai Ucrainei.

Ţinta hackerilor ruşi au fost site-urile instituţiilor de stat ale Republicii Moldova. Atacurile de tip DDoS au fost semnalate în această noapte la ora 2. SIS nu a menţionat despre ce pagini web este vorba. Şi la această oră,  autorităţile responsabile întreprind o serie de măsuri pentru a respinge atacurile asupra infrastructurii guvernamentale şi pentru a minimiza impactul acestora.

Un atac DDoS apare atunci când un hacker trimite un aflux mare de trafic către o reţea sau server pentru a copleşi sistemul şi pentru a-i perturba capacitatea de a opera. Traficul ilegal provine de la sute, mii sau chiar milioane de alte computere. Experţii spun că atacurile cibernetice de noaptea trecută au fost făcute efectuate din afara Republicii Moldova, de pe echipamente şi reţele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilităţi de securitate.

VITALIE EŞANU expert tech: „Aşa e şi atacul la site-uri când vin foarte multe cereri de la diferiţi boţi, nu oameni reali care sunt în spatele unor calculatoare din întreaga lume care au fost hack-uite mai devreme şi acum ascultă de indicaţiile unor hackeri şi fac o acţiune. De exemplu, spun la 1000 de calculatoare le spune intraţi imediat pe site-ul http://gov.md. şi atunci, site-ul nu reuşeşte să îi deservească pe toţi. Şi se blochează. Şi respectiv, un om normal când intră, serverul e ocupat cu alte cereri şi pe dânsul nu îl deserveşte.”

Din fericite, asemenea riscuri cibernetice nu au fost semnalate şi asupra paginilor web ale unor companii private.

MARINA BZOVÎI director executiv ATIC: „Cel puţin, în cazul nostru observăm după cum au declarat şi autorităţile, site-urile rămân funcţionale, înseamnă că Moldova a reuşit să se protejeze suficient de bine. Sperăm că situaţia va rămâne calmă şi în continuare.”

Specialiştii susţin că aceste atacuri pot fi cu uşurinţă prevenite.  Experţii pun la îndoială şi măiestria hackerilor de la Killnet.

VITALIE EŞANU expert tech: „Dacă ei noaptea la ora 2 au atacat nişte site-uri guvernamentale, de obicei se face nu în weekend, şi nu noaptea. Se face luni, marţi dimineaţa dacă vrei să faci probleme. Dar la 2 dimineaţa nimeni nu intră şi serverele foarte uşor pot să determine că toţi sunt boţi. Dar poate a fost o alertă pentru Guvernul nostru că aşa poate să se întâmple mai departe.”

Autorităţile au anunţat că întreprind măsurile necesare pentru a respinge atacurile asupra infrastructurii guvernamentale şi pentru a minimiza impactul acestora. Gruparea Killnet a efectuat atacuri similare şi asupra altor siteuri ale autorităţilor din ţări europene şi asupra infrastructurii web a NATO. Zilele trecute au fost atacate pagini web ale entităţilor publice din România. Au fost vizate site-urile http://gov.rohttp://politiadefrontiera.rohttp://cfrcalatori.ro şi altele.
Similare
RECOMANDĂRI