Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova are tot mai putini cetăţeni. Motivul principal este migraţia masivă

Republica Moldova are tot mai puţini cetăţeni. Ultimele date prezentate de autorităţi arată că, la începutul acestui an, în Republica Moldova locuiau doar 2,6 milioane de persoane. Este numărul revizuit al populaţiei, o cifră pesimistă prezentată de Biroul Naţional de Statistică. Datele au fost analizate de colega noastră Svetlana Gore, care vine cu mai multe detalii.

Mai exact, numărul total al populaţiei este de 2 milioane 681 de mii 735. Mai bine de jumătate, peste 52% sau 1,4 milioane sunt femei, iar restul aproape 1,3 milioane, sunt bărbaţi.

În general, tendinţa de descreştere a numărului populaţiei pare de neoprit. Dacă în 2014 eram aproape 2,9 milioane de oameni în ţară, în 2015 cifra a scăzut la 2,8 milioane. Datele BNS, arată că în decursul unei perioade de şase ani, am pierdut, an de an, câte cel puţin 37 de mii de concetăţeni. 
 
Experţii vorbesc despre o micşorare acută a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 30-54 de ani. Evident că motivul principal este migraţia masivă, fenomen care cu greu mai poate fi controlat. Astfel, statisticienii din Republica Moldova au elaborat o nouă metodologie de revizuire şi calculare a numărului populaţiei. În premieră pentru ţara noastră, s-au analizate datele oferite de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră privind traversările frontierei de stat de către persoanele fizice.
 
Până acum, datele privind migraţia cetăţenilor erau doar estimative. Cifrele erau obţinute doar dacă cetăţenii anunţau autorităţile.

Activitatea de revizuire a numărului populaţiei a fost realizată de specialiştii BNS cu suportul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Datele prezentate mai arată că în 2018, rata natalităţii era de 12,8. Explicaţia este că cel mai des migrează populaţia tânără care fie îşi i-au şi copiii peste hotare, fie nasc alţii care nu mai au cetăţenia Republicii Moldova. Surprinzător, chiar şi în aceste condiţii, rata de fertilitate este 1,8 - cifră destul de bună în comparaţie cu ţările din Europa şi America de Nord.
 
Ultimul recensământ al populaţiei din Republica Moldova s-a efectuat în anul 2014. Primele date prezentate atunci arătau o populaţie stabilă de peste 3,5 milioane de cetăteni. O altă serie de rezultate BNS, din martie 2017, arătau că în ţară au mai rămas 2,9 milioane de persoane.
Similare
RECOMANDĂRI