Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova îşi permite să taie anual peste un milion de metri cub de lemn

Republica Moldova îşi permite să taie anual peste un milion de metri cub de lemn. Acum se taie cam 40% din creşterea anuală a suprafeţelor împădurite iar defrisările fac parte din lucrările necesare pentru regenerarea arborilor. Moldsilva a organizat o conferinţă de presă prin care a vrut să clarifice informaţiile apărute în spaţiul public în care se spune că s-ar tăia foarte mulţi copaci din zonele protejate.

Moldsilva susţine că informaţiile dspre tăierile ilicite de arbori nu sunt  adevărate. De fapt se fac doar lucrări specifice şi planificate în pădurile din ariile naturale protejate. Tăierile se fac în funcţie de suprafaţa împădirită şi nu aduce daune mediului. 

DUMITRU COJOCARU, director, Agenţia Moldsilva: "Creşterea anulă arboretului în Republica Moldova permite ca să efectuăm tăieri undeva la un milion trei sute m3 noi tăiem doar 40% din creşterea anuală a arboretului. Ca să vedeţi raportul tăierilor ilicite faţă de toate tăierile care sunt, anul trecut 2620 metri cub de au fost tăieri ilicite care au fost sancţionate care au fost depistate". 

NICOLAE MUNTEANU, inginer-şef, Agenţia Moldsilva: "Discuţiile că sub paravanul unor tratamente silvice se extrage masă lemnoasă de calitate superioară pentru a obţine nişte surse financiare sau nişte profituri nu sunt corecte". 

Reprezentanţii MoldSilva susţin că multe lucrări de întinerire sau tratare a pădurilor sunt în întârziere. 

NICOLAE MUNTEANU, inginer-şef, Agenţia Moldsilva: "Avem arborete de stejar în centrul Republici Moldova care au depăşit 120 -170 de ani adică ca să vă închipuiţi cu câtă întârziere venim noi şi efectuăm lucrările şi plus la aceasta vreau să menţionez că acolo sunt efectuate lucrări de exploatare de tăiere a arboretelor de stejat sau de frasin care ulterior Agenţia Moldsilva nu acumulează masa asta lemnoasă care o defrişează, decatata că ea nu valorează".

Potrivit legii, tăierile din fâşiile forestiere sunt posibile doar cu autorizaţii de la mai multe instituţii  - de la Guvernul până la Inspectoratul Ecologic. 

DUMITRU COJOCARU, director, Agenţia Moldsilva: "Toate tăierile sunt aprobate de Guvernul Republicii Moldova absolut toate, preventiv toate parcelele unde sunt tăierile respective sunt efectuate lucrări de evaluare. Toate aceste lucrări sunt neapărat  autorizate, fără autorizare nu se taie nimic". 

DIONISIE BOAGHIE, Universitatea Agrară: "Problema mare este aşa zisele controale care la noi s-au inteţi în ultimii 10 ani mai ales după 2000 şi ştiţi cum se fac estimările se fac pe cioate nu se face pe picior. Dar când mergi tu pe cioată şi nu ştii ce a fost acolo până la urmă normal că o să ai o diferenţa de cel puţin 30%-40% din start care este estimativă". 

Republica Moldova este una dintre ţările cu cea mai mică suprafaţă împădurită din Europa. În prezent, zonele împădurite ocupă doar 11 la sută din teritoriu. Asta, în condiţiile în care, pe continentul european, pădurile acoperă aproximativ 40 la sută din tot teritoriu. 

DIONISIE BOAGHIE, Universitatea Agrară: "După Independenţă, din 90 este unicul domeniu sector care este în creştere ca suprafaţă noi avem din 94 până acum vo 54-56 de ha creştere a suprafeţei apropo ca comparaţie aceeaşi vie reducere cu 76-77 de mii, pomicultura cu 108 mii hectare reducere". 

Anterior, fostul primar interimar al Chişinăului, Ruslan Codreanu, a făcut un apel către premierul Ion Chicu, solicitându-i să intervină pentru stoparea tăierilor ilegale. Codreanu susţine că în Codrii Orheiului se defrişează zeci de hectare de pădure. 
Similare
RECOMANDĂRI