Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Restricţiile artificiale de circulaţie de pe Nistru au ajuns motiv serios de discuţie şi pentru Uniunea Europeană

Restricţiile artificiale de circulaţie de pe Nistru au ajuns motiv serios de discuţie şi pentru Uniunea Europeană. Aşezaţi la o masă, viceprim-ministrul pentru Reintegrare şi reprezentantul UE în formatul de negocieri 5+2, Richard Tibbels au dezbătut situaţia tensionată creată de administraţia ilegală din regiunea transnistreană. Dosarul transnitrean are nevoie de un canal de comunicare cu Uniunea Europeană, solicită Chişinăul.

Cei doi oficiali au analizat relaţia din ultimele luni dintre Chişinău şi Tiraspol şi au ajuns la concluzia că se erodează şi devine tensionată. Totul din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de regiunea transnitreană prin instalarea mai multor postul, aparent sanitare, dar care sunt gestionate de aşa numiţii grăniceri în uniforme. 

"Tactica Guvernului a constat în promovarea măsurilor pozitive, menite să stabilizeze situaţia în Zona de Securitate. Nu am introdus restricţii de circulaţie, dimpotrivă am facilitat procedurile de import a medicamentelor, produselor alimentare şi toate acestea pentru a apropia populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. Însă, în orice relaţie sunt implicate două părţi, iar Tiraspolul a răspuns prin instalarea ilegală a 37 de posturi de control şi limitarea dreptului populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului la libera circulaţie", susţine Cristina Lesnic.

Astfel, Chişinăul şi-a exprimat îngrijorarea nu doar cu privire la limitarea liberei circulaţii dar şi încălcarea drepturilor omului în general, inclusive libera exprimare sau accesul la servicii de sănătate. Oficialul european şi-a exprimat deschiderea de cooperare pe problema transnistreană şi a dat asigurări că Uniunea Europeană contribuie la consolidarea încrederii dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului şi la îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Cu mîinile legate şi fără un consens în Comisia Unificată de Control, Chişinăul mizează în continuare pe ajutorul OSCE-ului. Într-o discuţie cu şeful misiunii OSCE în Republica Moldova, vicepremierul pentru reintegrare insistă ca misiunea să-şi continue monitorizările în teren, iar astfel se va putea reacţiona prompt în eventuale situaţii care pot escalada. 
Similare
RECOMANDĂRI