Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reprezentanţii PPDA cred că adoptarea Legii Magnitsky este o soluţie pentru securitatea Republicii Moldova

Reprezentanţii Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr cred că o soluţie pentru a spori securitatea naţională a Republicii Moldova este adoptarea Legii Magnitsky. Deputaţii PPDA insistă pe adoptarea legii în sesiunea parlamentară care urmează. Ei au înregistrat o iniţiativă legislativă, iar astăzi au organizat consultări publice pe marginea acestui subiect.

Legea Magnitsky este o lege aprobată de Congresul SUA şi promulgată de către preşedintele Barack Obama în decembrie 2012.

Ea viza pedepsirea oficialilor ruşi responsabili de moartea contabilului fiscal rus, Serghei Magnitski, într-o închisoare din Moscova, în 2009. Din 2016, legea se aplică la nivel global, autorizând guvernul american să sancţioneze pe acei oficiali pe care îi consideră că au încălcat drepturile omului, îngheţându-le bunurile şi interzicându-le să intre în SUA.

Potrivit vicepreşedintelui PPDA, Igor Munteanu, Republica Moldova poate adopta o astfel de lege care ar impune direct sancţiuni personale celor care comit încălcări grave ale drepturilor omului. Legea Magnitsky va permite alinierea Republicii Moldova la legislaţia internaţională de integritate.

„Este singur vehicul legislativ care poate alinia Republica Moldova la Global Magniţky act, aceste standarde au scopul de a stabili un curs spre însănătoşirea sistemului de integritate publică la stimularea de căutare şi recuperare a banilor fraudaţi din sistemul bancar şi tentativa unor indivizi si grupuri de a monopoliza justiţia in interes propriu. Legea e un scut împotriva impunităţii orice persoană care comite abuzuri grave şi crime contra populaţiei sau care săvârşesc infracţiuni contra ordinii constituţionale din Republica Moldova pot fi incluse pe această listă, conform legii”, a spus deputatul Igor Munteanu.

Proiectul de lege face parte din pachetul de dezoligarhizare a ţării şi a fost iniţiat de blocului ACUM. El a fost semnat în luna iunie şi de deputaţii socialişti iar autorii speră să fie semnat de toate formaţiunile parlamentare.

 
Similare
RECOMANDĂRI