Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Risipă din banii statului: În comuna Goteşti, raionul Cantemir, statul a alocat 14 milioane de lei pentru reparaţia Casei de Cultură. Banii au dispărut, iar clădirea a rămas într-o stare jalnică

În comuna Goteşti, raionul Cantemir, statul a alocat 14 milioane de lei pentru reparaţia Casei de Cultură. Banii au dispărut, iar clădirea a rămas într-o stare jalnică. Fostul primar, care a început lucrările, dar şi actualul primar, dau vina unul pe altul. S-a deschis un dosar penal, dar cazul este departe de a fi rezolvat.

Ancheta a fost iniţiată de jurnaliştii de la Ziarul de Gardă. Ei spun că reparaţia Casei de Cultură din Goteşti a început prin anul 2018.

VASILE BERESCU, consilier local, Goteşti: "A fost încheiat un contract cu o firmă, cu un agent economic,Anagram Group, după 5 noiembrie, până la sfârşitul anului 2018, nici 2 luni nuau trecut şi au fost ridicate 7 milioane de lei din suma care a fost dată pentru reparaţie"". 

Casa de Cultură trebuia să fie gata la sfârşitul anului 2020. Neregulile au ieşit la iveală după alegerile locale din 2019. Noul primar susţine că ar fi fost o înţelegere între fostul edil şi firma de construcţie, prin care s-a majorat suma totală a lucrărilor cu circa 5 milioane de lei.

SERGIU BOTNARI consilier local, Goteşti: "Iniţial, acoperişul a intrat în proiect, era de tip moale,dar dumnealor l-au modificat în ţiglă. Ori mergeau după proiectul iniţial, oridacă îl modificau, trebuia să fie şi decizia Consiliului şi modificarea de proiect". 

"Spălătoria de la Goteşti", cum numesc sătenii santierul casei de cultură, a ajuns şi în atenţia Centrului Naţional Anticorupţie. Într-o înregistrare telefonică reprezentanţii firmei recunosc coruperea fostului edil. 

"Dar pentru ce i-aţi dat 400 de mii? -Mai mult de 400 demii...-Pentru ce?-Asta nu e discuţie. Pur şi simplu,mie mi-a spus, un băiatcu care prietenesc, spune exact cât a cerut Panainte, cât i-aţi dat". 

Şi actualul primar a fost denunţat de firma de construcţie pentru luare de mită. Primarul neagă acuzaţiile. 

ROMEO BOLOCAN primarul comunei Goteşti: "Ei vor să rămână basma curată şi cineva să răspundă deîntrebările lor, care ei nu le-au făcut după lege".

Şi fostul primar, Panainte Chicicov, a respins toate acuzaţiile.

Reprezentantul firmei de construcţii spune că scandalul este de fapt o reglare de conturi între cei doi primari. 

Potrivit planului naţional de implementare a culturii, din 2014 şi până în 2020, în Republica Moldova urmau să fie alocate anual fonduri pentru reparaţia Caselor Cultură, responsabilitate care le revenea autorităţilor locale. 
Similare
RECOMANDĂRI