Roiuri mari de fluturi în nordul ţării. Sunt dăunători sau nu?
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Roiuri mari de fluturi în nordul ţării. Sunt dăunători sau nu?

Zeci sau chiar sute de fluturi pot fi observaţi pe câmpurile agricole şi în localităţile rurale în această vară, în special în zona de nord a ţării. Aceştia bucură ochiul, dar pun pe gânduri agricultorii, care se tem că fluturii le vor afecta culturile agricole, ba chiar sunt voci care afirmă că acest lucru se întâmplă deja.

Fluturii sunt din specia Vanessa cardui, scrie Observatorul de Nord. Sunt originari din Europa şi migrează spre Africa în fiecare toamnă. Aceştia pot traversa deşertul Sahara ajungând în Africa tropicală, după o călătorie de peste 4.000 de km. Acest fluture este numit şi „frumoasa doamnă“, datorită culorilor lui vii. Adultul are culoarea brun-cenuşie, pe care se disting antenele negre. Aripile posterioare sunt portocalii cu desene albe şi negre, iar aripile anterioare de culoare brună, cu două rânduri de pete albe. Anvergura aripilor depăşeşte 50 mm. Larvele sunt omizi, care ajung la peste 2,5-4 cm lungime, au culoarea neagră şi numeroşi spini de culoare neagră şi galbenă. Pupele sunt de culoare maronie sau gri, acestea sunt agăţate de frunze şi atârnă cu capul în jos, având forma literei ‘J’. Ouăle au forma unui butoi cu dungi orizontale, sunt depuse de către femele, pe partea superioara a frunzei. Ouăle sunt de culoare verde-deschis, iar mai apoi devin gri. După 3-5 zile apar larvele (omizile).

Mai mulţi cititori au scrie sursei ctate în comentarii pe reţelele sociale sau prin mesaje că roiurile mari de fluturi au invadat localităţile lor. Unii afirmă chiar că insectele cauzează daune agricultorilor.

  • Snejana PalanciucCosăuţi: Sunt foarte mulţi la mine în grădină şi prin preajmă.
  • Oleg Rozimovschi, Dărcăuţi: Sunt foarte mulţi şi de acum şi larvele lor atacă boboasele… Incredibil, probabil, umiditatea e de vină.
  • Vera Zarenba, Iarova: În comuna Iarova sunt şi au afectat mai mult lanurile cu soia.
  • Larisa Prisacari, Şolcani: Sunt şi la Şolcani, fac pagube prin livezi. Dar aceşti fluturi viu coloraţi din preajma bibliotecii, prin firele de iarbă, personal îmi bucură privirea.

Nu este vorba de o invazie, ci de un proces natural de migraţie a fluturilor, spun specialiştii, care subliniază că, datorită unor mase de aer cald, în acest an, numărul fluturilor veniţi pe meleagurile noastre este foarte mare, ceea ce nu neapărat se va repeta în următorii ani. Aceştia sunt însă inofensivi pentru om şi pentru culturile agricole la fel.

  • Adrian Ţugulea, cercetător ştiinţific, Institutul de Zoologie a AŞM: “Vanessa cardui sau, cum i se mai spune în popor, fluturele de scaiete, este un fluture banal, migrator. Fluturele preferă mai mult nu culturile agricole, ci hârtoapele naturale, unde predomină specia de scaieţi. Iar dacă nu găseşte suprafeţe îndeajuns cu astfel de plante, el poate să depună ouăle în special pe plantele de soia. Acesta este un fenomen care s-a produs anul acesta, la anul nu se ştie dacă se repetă, deoarece el migrează în Africa de Nord şi de acolo vine încoace. Anterior, la sfârşitul lunii mai, a fost un front de aer cald african spre Europa de Est şi cu aceste mase de aer au venit şi fluturii. Doar în anii precedenţi nu era aşa un număr mare de indivizi. Posibil ca larvele să facă probleme, dar pentru anul acesta, probabil, trebuie de dat careva insecticide, dar pentru următorii ani nu trebuie să ne facem îngrijorări. De felul lor ei nu sunt dăunători, doar că anul acesta au venit în masă şi avem această situaţie”.

Specialiştii ANSA contrazic aceste afirmaţii. Larvele sunt dăunătoare, se arată într-un comunicat al Direcţiei Protecţia Plantelor din cadrul ANSA.
“… Eclozarea ouălor şi dezvoltarea rapidă a larvelor este favorizată de umiditatea atmosferică ridicată.

Daunele le produc larvele, care scheletează sau rod frunzele, lăsând doar nervurile principale. Pe perioada dezvoltării, larvele năpârlesc de 3 ori, iar după fiecare năpârlire cantitatea de frunze pe care o consumă acestea este tot mai mare. Adultul se hrăneşte cu nectarul diferitor plante înflorite spontane sau de cultură, cu secreţii lăsate în urmă de diferite specii de afide.

Dăunătorul este polifag (atacă numeroase specii de plante), iar larvele (omizile) produc pagube prin defolierea masivă a plantelor atacate. Atacă peste 300 specii de plante. Acesta populează specii de scăieţi şi ne uimeşte prin frumuseţea sa. Leguminoasele pentru boabe precum soia şi fasolea semănate în câmp sunt preferate de dăunător. Pentru a depista atacul, în permanenţă se face cercetarea atentă a plantelor de cultură şi monitorizarea dezvoltării dăunătorului. Combaterea se poate face cu insecticide specifice combaterii larvelor de Lepidoptere, cu insecticide omologate la cultură, conform Registrului de Stat, imediat ce a fost semnalat atacul. La utilizare se va respecta strict regulamentul şi tehnica securităţii muncii, protecţia albinelor şi a mediului înconjurător, aşa cum prevede legislaţia Republicii Moldova”, se mai spune în comunicat.

  • Iuliana Cantaragiu, expert Proiecte la Centrul Naţional de Mediu: „Niciodată nu am înţeles de ce există insecte ”dăunătoare” şi nu oameni ”dăunători”. Insectele, animalele, păsările apar mai multe acolo unde este mediul propice de trai pentru ele: au suficientă hrană şi condiţiile climatice sunt potrivite. Dezechilibrul îl produce în general omul. Deci, dacă există o invazie de insecte, care-l deranjează pe om, înseamnă că omul a făcut ceva greşit şi de aia au apărut ele. Eu mai curând sunt adeptul ideii că avem o invazie de oameni ”dăunători” pe planetă”.

Cei mai mulţi fluturi sunt prezenţi în zona de nord a ţării.

Similare
RECOMANDĂRI