S-a încheiat exerciţiul aerian “Thracian Star 2021” din Bulgaria la care au luat parte şi avioanele F-16 româneşti
Sursa foto:defenseromania.ro Vizualizari:

S-a încheiat exerciţiul aerian “Thracian Star 2021” din Bulgaria la care au luat parte şi avioanele F-16 româneşti

Echipaje din cadrul Forţelor Aeriene din Bulgaria, Grecia, România şi SUA au desfăşurat, în perioada 19-22 iulie, exerciţiul aerian comun „Thracian Star 2021”. Exerciţiul a avut loc la Baza Aeriană “Graf Ignatievo” din Bulgaria şi a fost condus de Forţele Aeriene Bulgare.

După cum remarcă presa naţională bulgară, acesta este primul exerciţiu internaţional care implică piloţi şi echipamente ale Forţelor Aeriene Bulgare de la incidentul cu MiG-29 din noaptea de 8/9 iunie, soldat cu decesul pilotului şi distrugerea aeronavei.

Scopul exerciţiului îl reprezintă perfecţionarea operaţiilor aeriene comune prin executarea loviturilor asupra ţintelor apărate de o grupare de apărare antiaeriană şi efectuarea misiunilor de căutare-salvare în luptă.

Forţele Aeriene ale SUA au informat pe 23 iulie că au participat la exerciţiu cu peste 150 de persoane şi opt aeronave de luptă F-16 din cadrul Escadrilei 555 Vânătoare cunoscută şi sub numele ”Triple Nickel”, dislocată la Baza Aeriană Aviano din Italia.

Potrivit serviciului de presă al US Air Force, exerciţiul a constat în “misiuni aeriene ofensive şi defensive, protecţia facilităţilor de mare valoare şi sprijin aerian apropiat într-un mediu disputat”, iar aeronavele americane F-16 au lansat 27 de bombe de antrenament, 180 de rachete şi au tras aproximativ 7.000 de proiectile calibrul 20 mm.

”Este un amestec de antrenament de luptă aeriană, atac la sol şi interceptare de lungă distanţă”, a declarat locotenet colonel John Ryana, comandantul Escadrilei 555.

Din partea Bulgariei, maiorul Hristo Valev, comandantul echipajului elicopterului Mi-24 participant la exerciţiu, a explicat pentru presa locală care sunt principalele elemente ale exerciţiului.

"Acest exerciţiu se desfăşoară deja anual şi implică patru ţări: Bulgaria, Statele Unite, România şi Grecia. Obiectivele exerciţiului presupun scenarii diferite. În general, jucăm un scenariu în care o ţară este agresoare, iar o alta îşi acoperă şi apără teritoriul. Participarea noastră ca aeronavă elicopter, în scenariul exerciţiului, este să asigurăm evacuarea pilotului unei aeronave de atac catapultat în teritoriul inamicului", a declarat maiorul bulgar.

Din datele publicate în presa bulgară, rezultă că ţara gazdă a participat la exerciţiu cu cel puţin un avion Su-25 şi trei elicoptere, AS 532 Cougar, Bell 206 şi Mi-24.

Nu sunt date privind mijloacele aeriene cu care au participat România şi Grecia, însă la exerciţiu este posibil să se fi regăsit şi un MiG-21 LanceR cu cercurile tricolore, respectiv o aeronavă elenă F-16.

Similare
RECOMANDĂRI