Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

S-a pregătit pentru a fi dascăl, dar dragostea pentru pământ a fost mai puternică. Veaceslav Eftemii - profesorul, îndrăgostit de pământ

S-a pregătit pentru a fi dascăl, dar dragostea pentru pământ a fost mai puternică. Veaceslav Eftemii nu-şi imaginează o zi în care să nu lucreze în livadă sau să nu aibă grijă de viţa-de-vie. Şi chiar dacă pandemia, seceta şi îngheţurile i-au afectat serios afacerea, agricultorul priveşte cu încredere spre viitor. Mergem la Cernăuţi să-i aflăm povestea.

Veaceslav Eftemii a deprins dragostea pentru pentru pământ de la bunici şi străbunici. A ales, totuşi, să se pregătească pentru a fi profesor şi a lucrat într-o şcoală. După o vreme, însă, a realizat că agricultura îi e mai dragă, aşa ca a pus pe picioare o mică afacere de comercializare a pomilor. A continuat cu o livadă de prune, mere şi pere, apoi cu viţa-de-vie. I se luminează ochii atunci când vorbeşte despre munca lui.

VEACESLAV EFTEMII, agricultor: "Cea mai bună investiţie este în satul natal, în munca care iti aduce nu numai bani, dar si satisfacţie. Cel mai frumos în natură e primavara când totul înfloreşte, te plimbi prin livada când copacii sunt înflorţi, mai mare dragoste nu-i".

Îi place să aiba grijă de pomi, dar marea lui pasiune este viţa-de- vie.

VEACESLAV EFTEMII, agricultor: "Dacă în livadă foarte mult folosim tractorul, la vie foarte mult trebuie de lucrat cu mâinile. Cum a spus bunelul meu, ca să ai o roadă bună de vie trebuie de 7 ori să te închini şi atunci o sa ai roada cea pe care ai meritat-o".

În opt ani de agricultură a investit peste 40 de mii de euro, bani pe care nu i-a recuperat nici până acum. Iar acest an este unul deosebit de greu, din cauza pandemiei dar şi a condiţiilor meteo nefavorabile. 

VEACESLAV EFTEMII, agricultor: "Avem pierderi foarte mari, se poate de spus ca 80% din vie a fost inghetata, cee ac ese poate de spus ca anul acesta o sa fie o recolta foarte slaba. La prune a inghetat floarea, dar cel mai strasnic a fost anul acesta seceta". 

Anul trecut a fost nevoit să se plece o perioadă în Germania, unde a lucrat ca şofer, ca-şi mai poată cumpăra câteva utilaje. Iar visele lui nu se opresc aici. Agricultorul îşi doreşte să folosească îngrăşămintele bio la toate culturile lui. 

VEACESLAV EFTEMII, agricultor: "E un pas serios, e un pas greu, dar speram sa trecem la bio funghicide si insecticide, deoarece lumea vrea sa manance, sa cumpere ceva mai mult natural".              
Similare
RECOMANDĂRI