Salariul şi conexiunile noului director general al Metalferos
Sursa foto:noi.md Vizualizari:

Salariul şi conexiunile noului director general al Metalferos

Compania Metalferos, principalul colector şi exportator de metale feroase şi neferoase din Republica Moldova, are de la finele anului 2019 un nou şef.

Este vorba de Igor Cujba, fost angajat al Comisariatului General de Poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, până în anul 2011. De exemplu, în anii 2008-2009 a fost şeful Comisariatului de poliţie al raionului Nisporeni, transmite Mold-street.com.

Salariu de 31.080 de lei pe lună

Acesta a fost angajat pe 26 decembrie 2019, în urma selectării sale după un concurs organizat pentru ocuparea funcţiei de director general al SA Metalferos, la care şi-au depus dosarele cinci candidaţi.

Potrivit deciziei Consiliului de Administraţie al Metalferos, Igor Cujbă va avea un salariu de bază de 31.080 lei pe lună.

Pentru comparaţie, Alexei Ţâmbrovski, care a condus Metalferos timp de cinci ani, încasa doar ca salariu un venit anual de circa un milion de lei, fiind unul dintre cei mai bine plătiţi manageri ai unei companii cu capital majoritar de stat.

Fost angajat la grupul rusesc Mechel

Până la Metalferos, Igor Cujbă timp de aproape 4 ani a activat în cadrul unor companii din România şi Polonia, ce fac parte din gigantul metalurgic rusesc Mechel, controlat de miliardarul rus Igor Zyuzin.

Astfel, în anii 2012-2013, a fost şef al Departamentului de securitate internă la "Mechel East Europe Metalurgical  Division" din Târgovişte, România, iar în anii 2013-2015 - Director al Departamentului de securitate la "Mechel Cervice Global BV" din Bucureşti.

Exact în aceeaşi perioadă, pentru grupul Mechel a lucrat şi actualul ministru al Afacerilor Interne Pavel Voicu, fost consilier al lui Igor Dodon.

Potrivit datelor RISE Moldova, Voicu a fost din vara anului 2012 şi până în aprilie 2015, director general al Uzinei metalurgice „Laminorul” din Brăila, România, o întreprindere care este parte a grupului rusesc Mechel. La începutul anului 2013, uzina îşi suspendă activitatea, iar ulterior intră în procedură de insolvenţă.

Cine controlează Metalferos

Menţionăm că acţionarul majoritar al Metalferos este Guvernul, care deţine 78,28% din capital, urmat de Ana Volc, care are o cotă de 5,13%, iar restul de 16,6% sunt deţinute de 329 de acţionari, fiecare din care deţine mai puţin de un procent din acţiuni.

Potrivit raportului anual, în 2018 întreprinderea Metalferos a înregistrat venituri din vânzări de 1,45 miliarde lei, în creştere cu 157,2 milioane lei faţă de anul 2017.

Creşterea era explicată prin faptul că "în anul 2018 Uzina Metalurgică din Rîbniţa a activat stabil, iar preţurile de vânzare au fost relativ mai mari faţă de anul precedent". Totodată, în 2018 Metalferos a obţinut un profit net de circa 46,6 milioane lei, cu 3,25 milioane lei mai mult ca în 2017.

Potrivit deciziei Adunării Generale a Acţionarilor, 50% din profitul net din 2018, a mers la plata dividendelor, 43,5% - investiţi în dezvoltarea producţiei, 1,5% - pentru plata recompenselor membrilor consiliului, comisiei de cenzori şi  reprezentantului statului, iar 5% (2,3 milioane lei) - pentru plata premiilor conducerii şi angajaţilor.

De notat că, de mulţi ani, unii politicieni, dar şi şefi de Guvern au declarat că Metalferos a fost controlată şi spoliată de bani prin managerii puşi de către fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc.

Similare
RECOMANDĂRI