Salvatorii continuă să lucreze în sudul Republicii Moldova, unde a plouat torenţial. Primăria municipiului Comrat cere alocarea a 2 milioane de lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Salvatorii continuă să lucreze în sudul Republicii Moldova, unde a plouat torenţial. Primăria municipiului Comrat cere alocarea a 2 milioane de lei

De o zi şi jumătate, salvatorii lucrează fără întrerupere în sudul Republicii Moldova, unde 39 de case şi cinci depozite au fost inundate în urma ploilor torenţiale de ieri dimineaţă. Încă se mai pompează apa din locuinţele oamenilor şi a început evacuarea nămolului adus de şuvoaie. Au fost mobilizate 155 de persoane cu 33 utilaje speciale. Pe lângă salvatori, au venit să dea o mână de ajutor poliţişti, carabinieri, soldaţi, dar şi reprezentanţi ai Autorităţilor Publice Locale.

La o zi de la ploile torenţiale, în oraşul Comrat a fost creat un Stat Major pentru gestionarea situaţiei apărute în urma precipitaţiilor abundente.

ALEXANDR CAZAC, şef adjunct IGSU, UTA Găgăuzia: „Sunt afectate 39 case de locuit, s-a defectat conducat de gaz în urma căreia s-au deconectat 469 de consumatori si 11 obiecte economice”.

Între timp, angajaţii IGSU continuă să pompeze apa şi să scoată nămolul care a distrus case, grădini, curţi şi drumuri locale.

După ore întregi de intervenţie, salvatorii au reuşit să scoată şi microbuzul avariat care a fost târât de puhoaiele puternice şi aruncat în apele unui râu.

Inundaţiile masive au fost provocate de râul Ialpug, din oraşul Comrat, care a ieşit din albie. Pentru lucrările de curăţare a cursului de apă este nevoie de circa 1,8 milioane de lei, a declarat azi în şedinţa Guvernului, guvernatorul autonomiei găgăuze.

IRINA VLAH, başcanul UTA Găgăuzia: „Primăria municipiului Comrat a pregătit o solicitare către dumneavoastră să ne alocaţi, în regim de urgenţă, aproximativ 2 milioane de lei pentru a începe lucrările de curăţare a albiei râului Ialpug. Dacă şi în perioada următoare vor mai cădea precipitaţii, atunci să fim pregătiţi şi să nu existe un nou episod de inundaţii”.

Şi satul Dezghinghea a fost puternic afectat de viitură. Acolo au fost afectate 14 gospodării, iar 64 de salvatori şi pompieri, cu 11 autospeciale, intervin pentru a lichida consecinţele dezastrului. În raionul Leova au fost avariate 20 de locuinţe din satele Sărata Răzeşi, Tochile – Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani şi Sărăteni. Şi la Cimişlia ploile au umplut cu nămol 16 gospodării din satele Albina, Mereni, Gura Galbenei şi Coştangalia. Salvatorii au intervenit şi în localitatea Congazcic unde precipitaţiile au afectat şi porţiuni de drumuri.

 NUMĂRUL CASELOR AFECTATE DE PLOI

Autonomia GĂGĂUZĂ: 14 gospodării din satul Dezghinghea
LEOVA: 20 de gospodării din satele Sărata Răzeşi, Tochile–Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani, Sărăteni
CIMIŞLIA: 16 gospodării din satele Albina, Mereni, Gura Galbenei, Coştangalia

Aseară s-a deplasat în zonă şi premierul Ion Chicu. Îmbrăcat la patru ace, premierul Chicu şi-a încălţat cizmele de cauciuc şi a vizitat casele inundate.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Foarte grav că valul a venit foarte rapid. Aici chiar au fost oamenii cu risc de viaţă şi slavă Domnului au fost evacuate şi salvate. Multe case nu o să reziste, depinde din ce sunt pereţii, o să facă evaluarea, dar e clar că aici e zonă care a mai fost inundată”.

Premierul Ion Chicu a dat asigurări că se vor aloca bani din fondul de urgenţă al Guvernului pentru acoperirea pagubelor.
 
Similare
RECOMANDĂRI