Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şase ani de Acord de Asociere cu UE. Priorităţile Agendei de Asociere

În cei şase ani de la implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a progresat foarte mult la capitolul armonizare legislativă. În plus, 66 la sută din produsele basarabene exportate ajung pe pieţele Uniunii Europene iar cetăţenii ţării călătoresc fără vize în spaţiul comunitar. Sunt declaraţiile ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Oleg Ţulea, făcute la bilanţul privind implementarea Acordului.

În cei şase ani ai Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a obţinut rezultate durabile, care  confirmă faptul că, indiferent de oscilaţiile politice, agenda de integrare europeană continuă să se realizeze, a declarat Oleg Ţulea, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău.

OLEG ŢULEA, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: "Aproximativ 65-66, în dependenţă la anii la care ne referim, exporturile sunt orientate spre piaţa comunitară, iar o bună parte din concetăţenii noştri, aproximativ 2,3 milioane au reuşit să călătorească în spaţiul comunitar, utilizând doar paşaportul biometric, deci fără vize".

Şi în prima jumătate a acestui an Republica Moldova a reuşit să păstreze o anumită dinamică în implementarea acordului, doar că într-o măsură limitată, din cauza pandemiei, a precizat şeful diplomaţiei de la Chişinău. 

OLEG ŢULEA, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: "Adoptarea strategiei naţionale anti-drog pentru anii 20-27, respectiv şi planul de acţiuni, adoptarea legii de modificare a legii privind Societăţile pe Acţiuni pentru transpunerea actelor europene, adoptarea legii privitor la achiziţiile în sectoarele energetice, al apei, al transporturilor şi a serviciilor poştale". 

În această perioadă grea, mai multe state europene au oferit Republicii Moldova asistenţă pentru sistemul de sănătate.

OLEG ŢULEA, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: "Au fost recepţionate importante loturi de asistenţă din parte câtorva ţări, m-aş referi la exemplul Austriei şi Poloniei".

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost ratificat de Legislativul de la Chişinău pe 2 iulie 2014.
Similare
RECOMANDĂRI