Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Satele R. Moldova doresc sisteme de canalizare şi reţele de alimentare cu apă. În numai o lună, în cadrul programului naţional "Satul European", au fost înregistrate 724 de iniţiative

În numai o lună, cât autorităţile locale au putut înainta solicitări de finanţare în cadrul programul naţional "Satul European", au fost înregistrate 724 de iniţiative, pentru care e nevoie de trei miliarde de lei. Suma depăşeşte resursele alocate de guvern în acest scop. Cele mai multe dintre proiecte vizează sistemele de canalizare şi reţelele de alimentare cu apă, anunţă Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

În perioada 20 martie -20 aprilie, reprezentaţii administraţiilor publice locale au depus 724 de dosare, din care au fost admise 717. Cele mai multe proiecte, 337, sunt din partea primăriilor din regiunea centru. În fruntea priorităţilor sunt construcţia şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, de epurare şi de canalizare. Numai pentru aceste iniţiative ar fi nevoie de peste un miliard de lei. Urmează proiectele de iluminat stradal, eficienţă energetică, reabilitarea clădirilor publice şi infrastructura pentru persoanele cu nevoi speciale. Din bugetul statului au fost alocate, deocamdată, 670 de milioane de lei pentru programul "Satul European".

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: "Este evident că această sumă nu este suficientă pentru acoperirea cheltuielilor tuturor proiectelor depuse. Or, după evaluarea tehnică finală a proiectelor depuse de către primării, vom căuta suport la partenerii noştri de dezvoltare, astfel încât să reuşim să finanţăm cât mai multe din aceste iniţiative." 

Potrivit ministrului, în perioada următoare se vor derula celelalte etape ale proiectului şi vor fi desemnaţi câştigătorii, astfel încât la sfârşitul lui mai să demareze primele lucrări. Banii vor fi transferaţi direct în contul primăriilor. Pentru prima dată, Guvernul Republicii Moldova va finanţa şi contribuţia primăriilor pentru proiectele cu finanţare externă. Programului Naţional de Dezvoltare Locală "Satul European" a fost lansat de preşedintele Maia Sandu în luna martie.  
Similare
RECOMANDĂRI