Scheme la o instituţie subordonată DGETS: Persoane cu funcţii de decizie făceau angajări fictive şi ridicau salariile în mod ilegal
Vizualizari:

Scheme la o instituţie subordonată DGETS: Persoane cu funcţii de decizie făceau angajări fictive şi ridicau salariile în mod ilegal

Un grup de persoane specializat în delapidarea averii străine a fost destructurat de angajaţii din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, sub conducerea procurorilor din cadrul Oficiului Principal al Procuraturii Chişinău. Persoanele cu funcţii de decizie, din cadrul unor instituţii de stat, angajau fictiv persoane în funcţii de exerciţiu în cadrul acestor instituţii, iar ulterior, ridicau ilegal salariul acestora şi îl foloseau în interes personal.

Urmare a investigaţiilor, forţele de ordine au constat că persoanele cu funcţii de răspundere din cadrul unei instituţii subordonate Direcţiei Educaţie Tineret şi Sport Centru mun.Chişinău, începând cu anul 2019, au angajat fictiv la muncă, în diferite funcţii de exerciţiu, mai multe persoane, unele din ele aflându-se în acel moment peste hotarele ţării sau în instituţiile penitenciare. Salariul acestora era extras de pe cardurile salariale, iar mijloacele financiare erau însuşite şi folosite în interes personal fiind adus un prejudiciu preliminar în sumă de aproximativ 210 000 lei iar mărimea totală a prejudiciului urmează a fi constatat în cadrul urmăririi penale.

În acest context angajaţii poliţiei de comun cu procurorii au efectuat mai multe percheziţii autorizate, la domiciliile şi birourile de serviciu ale persoanelor suspecte. În cadrul percheziţiilor, au fost depistate, carduri salariale, ale persoanelor angajate fictiv, actele care au stat la baza angajării acestor persoane, precum şi o parte a mijloacelor financiare, extrase de pe cardurile de salariu.

Pe acest fapt, a fost iniţiată o cauză penală pentru delapidarea averii străine, iar persoanele culpabile de comiterea infracţiunii riscă de la 7 la 12 ani de închisoare.

Actualmente, se întreprind măsuri speciale de investigaţii şi de urmărire penală necesare documentării cazului, acumulării probelor, stabilirii tuturor persoanelor suspecte.

Similare
RECOMANDĂRI