Secretar de stat: Anul 2018 a scos la iveală un şir de probleme, nu avem suficientă piaţă de desfacere pentru o cantitate sporită de mere
Sursa foto:madrm.gov.md Vizualizari:

Secretar de stat: Anul 2018 a scos la iveală un şir de probleme, nu avem suficientă piaţă de desfacere pentru o cantitate sporită de mere

Producătorii şi Exportatorii de Fructe s-au reunit ieri, la Chişinău, pentru a discuta despre principalele probleme cu care se confruntă pomicultorii din ţara noastră. Astfel, accesul la sursele de finanţare ieftine şi proiectele de sprijin pentru tinerii pomicultori, accesul la credite, au fost principalele provocări, nominalizate în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe (APEF) „Moldova Fruct”.

Iurie Uşurelu, Secretar General de Stat a participat la eveniment şi a subliniat că soluţiile propuse de Minister sunt în concordanţă cu problemele invocate de producătorii de fructe.

 „Dacă facem referinţă la anul 2018, a fost un an care a scos la iveală un şir de probleme ce urmează a fi soluţionate împreună cu producătorii agricoli şi cu reprezentanţii statului pe diferite domenii cum ar fi: AIPA, ANSA, Ministerul Economiei, Agenţia de Promovarea a Investiţiilor, Ministerul Afacerilor Externe. Anul 2018 a arătat că în cazul sporirii cantităţii de mere, nu doar în Republica Moldova, dar şi la ceilalţi concurenţi, nu avem suficientă piaţă de desfacere. În momentul când pe piaţa tradiţională de desfacere avem o supraproducţie, pieţe adiţionale de desfacere iarăşi lipsesc. Varietatea de soiuri de mere trebuie să fie adaptată la pieţele de desfacere spre care ne orientăm. Totodată, industria de procesare în ultima perioadă a fost delasată. De la 38 de fabrici de procesare pe care le-am avut în anul 1989 am ajuns la doar 6. Procesarea producţiei agricole rămâne a fi o problemă majoră pentru ţara noastră”, a menţionat oficialul.

În contextul principalelor probleme cu care se confruntă pomicultorii din ţara noastră, Vitalie Gorincioi, preşedintele Asociaţiei Moldova Fruct, a subliniat în cadrul adunării generale, că problemele ţin de accesul la surse de finanţare ieftine şi că există mai multe proiecte care vin să sprijine producătorii pe acest segment, totuşi, mai ales tinerii, nu au posibilitatea să acceseze aceste credite din lipsa de gaj.  

„Tinerii care doresc să organizeze un business agricol, din lipsa de finanţe pentru iniţierea afacerii, de cele mai multe ori renunţă. Chiar dacă AIPA a venit cu un program de acordare a subvenţiilor în avans pentru tinerii şi femeile fermieri care doresc să iniţieze o afacere, sumele oferite sunt insuficiente pentru a organiza o investiţie. Creditele, care sunt destul de dificil de accesat prin intermediul băncilor comerciale, reprezintă o altă problemă cu care se confruntă pomicultorii. Pentru dezvoltarea pomiculturii avem nevoie de investiţii destul de mari. Atunci când există investiţii, evident sunt create noi locuri de muncă, putem asigura muncitorii cu salarii decente. Considerăm că, la moment trebuie să fie majorat plafonul de subvenţionare oferit pentru infrastructura de post-recoltare. În acest context, subliniez că avem nevoie de investiţii pentru modernizarea acestei ramuri, deoarece depozitele, frigiderele care au fost construite cu 10-15 ani în urmă trebuie modernizate. La moment există metode noi de păstrare, mai eficiente, econome din punct de vedere a cheltuielilor”, a remarcat Vitalie Gorincioi.

În cadrul reuniunii s-a discutat despre obiectivele anului 2019 şi activităţile prioritare în vederea realizării obiectivelor.  Drept obiectiv important al Asociaţiei este să devină un lider astfel ca să poată sprijini producătorii în dezvoltarea procesului de producţie şi de comerţ, a precizat Iurie Fală, directorul executiv al Asociaţie Moldova Fruct.

„Planificăm să înaintăm către organele de stat anumite revindecări, solicitări pentru că în dezvoltarea agriculturii nu numai statul trebuie să-şi aducă aportul, dar acesta este unul dintre cei mai importanţi factorii. Şi producătorii trebuie să-şi ajusteze practicile de producere la standardele internaţionale, astfel ca să poată să fie competitivi pe piaţă. Pe parcursul anul 2018, am reuşit să captăm atenţia membrilor la necesitatea de a ne perfecţiona tehnologiile de producere şi astfel să ridicăm calitatea fructelor aliniate la standardele internaţionale. Şi consider că începând cu cest an producătorii se vor mobiliza şi vor aplica aceste tehnologii în gospodăriile lor. Totodată, am majorat numărul membrilor Asociaţiei. Iar rezultatele pe care le-au obţinut membrii se datorează şi eforturilor Asociaţiei. Am contribuit la deschiderea noilor pieţe de desfacere, perfecţionarea ambalajelor şi tehnologiilor de producere”, a spus Iurie Fală.

 Amintim că, membri ai Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” sunt 170 de producători şi exportatori de fructe din toate raioanele ţării, inclusiv din raioanele din stânga Nistrului.

Similare
RECOMANDĂRI