Secretariatul comunităţii energetice va susţine Republica Moldova în depăşirea crizei energetice
Vizualizari:

Secretariatul comunităţii energetice va susţine Republica Moldova în depăşirea crizei energetice

Situaţia actuală în domeniul aprovizionării Republicii Moldova cu gaze naturale, dar şi provocările din sectorul energetic au fost discutate astăzi de prim-ministra Natalia Gavriliţa şi conducerea Secretariatului Comunităţii Energetice (SCE). La data de 1 aprilie curent, SCE a deschis un oficiu la Chişinău, pentru a ajuta Republica Moldova în modernizarea sectorului energetic şi implementarea reformelor ce ţin de legislaţia europeană, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

Şefa Executivului a menţionat că implicarea SCE şi suportul oferit Guvernului vor ajuta Republica Moldova să depăşească criza energetică, accentuată recent de războiul din Ucraina şi creşterea preţurilor, şi vor contribui la avansarea în asigurarea securităţii energetice.

„Întărirea capacităţilor pentru depăşirea provocărilor din sectorul energetic, este un lucru esenţial în asigurarea stabilităţii noastre economice, sociale şi politice. Ne dorim ca rezultatele conlucrării cu SCE să fie reflectate în legislaţia ţării noastre, iar împreună să creăm un sector energetic mai sigur şi mai rezistent la actualele şi viitoarele provocări atât la furnizarea gazelor naturale, cât şi la electricitate. Pe termen scurt, însă, trebuie să găsim împreună soluţii pentru a asigura preţuri rezonabile la energie”, a spus Natalia Gavriliţa.

Prim-ministra s-a referit la acţiunile întreprinse deja de Executiv pentru sporirea securităţii aprovizionării cu gaze naturale şi asigurarea accesului neîntrerupt al cetăţenilor la energia electrică, menţionând că prioritare rămân investiţiile în surse regenerabile.

La rândul său, directorul SCE, Artur Lorkowski, a dat asigurări că Republica Moldova va fi susţinută şi în continuare în implementarea acquis-ului european în domeniul energetic, crearea unei pieţe energetice transparente şi echilibrarea sistemului de energie electrică din regiune.

Comunitatea Energetică este o organizaţie internaţională care reuneşte mai multe state membre UE, Republica Moldova, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Georgia, Muntenegru, Serbia şi Ucraina. Ţara noastră este membru al Comunităţii Energetice începând cu anul 2010.
Similare
RECOMANDĂRI