Şedinţă CSM: A fost amânată numirea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie şi desemnat doi vicepreşedinţi al instanţei
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Şedinţă CSM: A fost amânată numirea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie şi desemnat doi vicepreşedinţi al instanţei

Consiliul Suprem al Magistraturii a amânat numirea preşedintelui Curţii Supreme a Justiţiei. Cu majoritatea voturilor, primul punct al şedinţei CSM a fost exclus marţi de pe ordinea de zi.

Şase membri ai CSM erau gata să discute despre numirea preşedintelui CSJ, dar opt membri au votat pentru amânarea discuţiilor. Se presupunea că în funcţia de preşedinte al CSJ va fi numită Liliana Catan, scrie Infotag.

În cadrul şedinţei de astăzi CSM a desemnat doi vicepreşedinţi ai CSJ. Este vorba de Nadejda Toma, desemnată de CSM pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, preşedinte al Colegiului penal şi de Tamara Chişca-Doneva, desemnată în funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie şi preşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ. 

Candidaturile acestora urmează a fi propuse Parlamentului pentru numirea pe un termen de patru ani. 

Potrivit Anticoruptie.md, Nadejda Toma a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii controversate în mai multe dosare de rezonanţă. Ea au făcut parte şi din completul de judecată care a respins recurs avocaţilor fostului premier Filat, condamnat la nouă ani de închisoare. În iulie 2015 Toma s-a numărat printre judecătorii care i-au achitat pentru abuz de putere şi neglijenţă în serviciu pe generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, fostul ministru de Interne şi, respectiv, fostul comisar al Capitalei în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Toma a făcut parte şi din completul care a pus punct în unul dintre dosarele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, respingând recursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curţii de Apel Chişinău prin care a fost menţinută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Tamara Chişca-Doneva a făcut parte din completul de judecători, care a examinat dosarul Gemenii, în care Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, fiind obligată să achite despăgubiri în valoare de 70 de milioane de lei.

Amintim că, înainte de începerea şedinţei, activiştii partidului PAS au organizat o acţiune de protest în faţa clădirii CSM. Ei s-au opus categoric numirii unor judecători corupţi, menţionând că Liliana Catan şi Vladislav Clima, care se presupune că va fi numit preşedinte al Curţii de Apel, au fost implicaţi în luarea deciziilor dubioase pentru care R. Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Infotag mai scrie că, în cadrul şedinţei CSM, deputaţii Platformei DA, Alexandru Slusari şi Dinu Plîngău, au intrat în sală şi au lăsat "pungi", care simbolizează corupţia (pachete ca în imaginile video de la întâlnirea dintre Preşedintele Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc, în care se presupune că erau bani - "I.").

Similare
RECOMANDĂRI