Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şedinţă solemnă în Parlamentul României cu prilejul aniversării a 30 de ani de la Revoluţie. Klaus Iohannis: S-a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului despre Revoluţia din 1989

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit reuni, luni de la ora 12.00, în şedinţa solemnă consacrată aniversării a 30 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989. La evenimentul din Parlament participă şi preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni că s-a "întârziat nepermis de mult" aflarea adevărului despre Revoluţia din 1989 şi a subliniat că Justiţia trebuie să îi tragă la răspundere pe cei vinovaţi.

"După 1990, au existat diferite iniţiative prin care a fost onorată memoria celor care şi-au dat viaţa în Decembrie 1989. S-au denumit străzi, s-au construit monumente de for public, s-au organizat evenimente de comemorare. Cu un singur lucru am rămas însă datori - nu am aflat adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în timpul revoltei anticomuniste din 1989. Jertfa şi sacrificiul românilor care au stat, cu piepturile goale, în faţa gloanţelor, a tancurilor şi a celor mai îngrozitoare forme de tortură nu pot rămâne fără răspunsurile la întrebările fundamentale care vizează Revoluţia. Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta este o piatră de încercare pentru Justiţia română. Aflarea adevărului reprezintă o necesitate pentru victime şi urmaşii lor, pentru români, pentru viitorul nostru comun. O democraţie veritabilă este construită pe bazele adevărului şi ale dreptăţii, iar această restanţă majoră a Justiţiei române reprezintă o fantomă care ne va urmări pe toţi multă vreme de acum încolo. Aşadar, Justiţia trebuie să stabilească adevărul şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi!", a spus şeful statului, la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţie.
 

În plenul reunit de luni ţin  discursuri: preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului Teodor Meleşcanu, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, premierul Ludovic Orban, secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană şi câte un reprezentant al tuturor celor opt grupuri parlamentare.

De asemenea, la şedinţă sunt prezenţi membrii Guvernului, foştii preşedinţi ai României, Principesa Margareta Custodele Coroanei, Principele Radu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Arhiepiscopul Bisericii greco-catolice, preşedintele Curţii Constituţionale Valer Dorneanu şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

Similare
RECOMANDĂRI