Şeful diplomaţiei române i-a prezentat situaţia din Republica Moldova secretarului de stat american Mike Pompeo
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şeful diplomaţiei române i-a prezentat situaţia din Republica Moldova secretarului de stat american Mike Pompeo

La întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu secretarul de stat american, Michael Pompeo, ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a făcut o prezentare sintetică a situaţiei politice din Republica Moldova şi a subliniat importanţa dosarului transnistrean pentru securitatea României şi a NATO.

În cadrul întâlnirii care a avut loc în marja  reuniunii şefilor diplomaţiilor din ţările NATO, cei doi înalţi oficiali au trecut în revistă agenda reuniunii ministeriale NATO şi au evidenţiat importanţa avansării procesului de adaptare a Alianţei, în pas cu evoluţiile din contextul de securitate din spaţiul euro-atlantic, scrie Calea Europeană.

În acest context, ministrul român a subliniat importanţa implementării pachetului privind Marea Neagră, adoptat de miniştrii de Externe aliaţi în luna aprilie a acestui an, la Washington. În acest cadru, a menţionat importanţa creşterii participării aliate la Brigada Multinaţională din România, precum şi sporirea prezenţei navale aliate în Marea Neagră, respectiv a patrulărilor aeriene, menţionează sursa citată.
 

Aurescu a apreciat “sprijinul constant al SUA pentru consolidarea posturii NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic şi a argumentat necesitatea creşterii prezenţei militare americane în România, în contextul volatil de securitate din regiunea Mării Negre”.

Totodată, subliniază sursa citată, el “a reiterat angajamentul ferm al noului Guvern de la Bucureşti pentru partajarea echitabilă a responsabilităţilor, confirmând continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare şi participarea României la misiuni militare externe, aspect apreciat în mod deosebit de secretarul de stat Pompeo”.

Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la prioritatea acordată de noul Guvern operaţionalizării celor două memorandumuri de înţelegere semnate recent de România şi SUA în materie de cooperare în domeniul nuclear civil şi infrastructură 5G.

Şeful diplomaţiei române “a argumentat, totodată, în favoarea accederii României, partener strategic şi aliat dedicat al SUA, în programul Visa Waiver”. 
Similare
RECOMANDĂRI