Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Separatiştii de la Tiraspol au locat circulaţia peste podul dintre oraşele Rezina şi Râbniţa

Circulaţia peste podul dintre oraşele Rezina şi Râbniţa a fost blocată astăzi aproape 5 ore pentru toate tipurile de autovehicole, chiar şi cele cu premise transnistrene. Locuitorii din Râbniţa au protestat, iar autorităţile de la Chişinău au condamnat îngrădirea liberei circulaţii şi au cerut implicarea Parlamentului. Pretinsele autorităţi de la Tiraspol le-au interzis oamenilor să circule, motivând că ar exista un pericol epidemiologic.

Şeful adjunct al poliţiei din Rezina spune că circulaţia a fost sistată doar de către partea transnistreană. S-au dus negocieri timp de câteva ore cu autorităţile nerecunoscute din Râbniţa, şi s-a convenit reluarea traficului.

„Zeci de locuitori ai oraşului Râbniţa care muncesc în Rezina au protestat azi pentru anularea posturilor de pază instalate ilegal încă de la începutul pandemie”, a spus PETRU URSACHI, şef adjunct al Inspectoratului Raional de Poliţie Rezina

Autorităţile de la Chişinău declară că acţiunile de astăzi a autorităţilor, atentează suveranitatea Republicii Moldova.

„Situaţia de astăzi cu interzicerea liberii circulaţii in regiune a tensionat şi mai tare populaţia din regiune, cât pe malul drept cât pe cel stâng al Nistrului care au nevoie de o asistenţă pentu a se deplasa şi a munci pentru a-şi întreţine familiile”, a declarat CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare

Cristina Lesnic şi ministrul Apărării au cerut implicarea Parlamentului pentru desfiinţarea posturilor ilegale din zona de securitate. Aceştia au fost astăzi audiaţii de preşedintele comisiei Parlamentare pentru securitate Naţională apărare şi ordine publică.

„În cadrul audierilor am expus evoluţia provocatoare ale Tiraspolului acşiunile d e până acum ale guvernului şi am cerut implicarea dimensiunii parlamentare în soluţionarea acestei situaţii”, a menţionat CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

„Pe platforma parlamentară solicităm ca, în termen de 3 zile, ca Tiraspolul să-şi revizuiască atitudinea faţă de cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Şi să revină la un proces paşnic. Solicităm organismelor internaţionale să sprijine activitatea Guvernului şi Parlamentului în restabilirea situaţiei în Zona de Securitate şi să condamne comportamentul Tiraspolului", a spus ALEXANDRU JIZDAN, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Securitate Naţională.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare declară că ce se întâmplă în zona de securitate arată de fapt strategia Tiraspolului de a-şi consolida forţele pe linia administrativă şi reprezintă o acţiune extrem de periculoasă ce atentează la suveranitatea şi integralitatea teritorială a Republici Moldova.

„Cerem Tiraspolului să elimine necondiţionat posturile ilegal instalte şi să restabilească libera circulaţie pe ambele maluri ale Nistrului şi să se abţină de la represiuni impotriva celor care astăyi şi+au exprimat nemulţumirile de acşiunile Tiraspolului în zona de securitate. Securitatea ţării şi dreptuile omului nu se negociază”, a spus CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

În perioada 17 martie – 1 iunie 2020, în Zona de Securitate au fost semnalate 37 de cazuri  de instalare ilegală de către Tiraspol, fără înştiinţarea Comisiei Unificate de Control, a posturilor de control. De asemenea au fost montate instalaţii de îngrădire a circulaţiei  cetăţenilor în jurul a 11 localităţi aflate sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale.
 
Similare
RECOMANDĂRI